Rotterdam wil geen verbod asbestdaken

Asbestdaken Rode Kastelenbuurt
De Rotterdamse politiek vraagt de Eerste Kamer niet in te stemmen met het voorstel om per 2025 asbestdaken te verbieden. Als de Kamer dit wel doet, kan het woningeigenaren tienduizenden euro’s kosten. Zij worden dan verantwoordelijk om het dak asbestvrij te maken.

“Het is onredelijk om van woningbezitters te verwachten dat ze binnen vijfenhalf jaar het geld kunnen opbrengen om het dak te vervangen”, zegt initiatiefnemer Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam.

Het voorstel van Struijvenberg kreeg steun van vrijwel de gehele gemeenteraad. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de plannen. Het is nu aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel te beoordelen.

“Veel van deze mensen liggen er echt wakker van”, zegt het raadslid. “Het zal je maar gebeuren, dat er op ieder moment een stemming in de Eerste Kamer ervoor kan zorgen dat jij 30 duizend euro moet lenen. Dat kun je mensen niet aandoen.””Wij als gemeenteraad van Rotterdam geven nu aan dit een erg onverstandig plan te vinden en we hopen dat dat als gevolg heeft dat men teruggaat naar de tekentafel en dit plan niet doorzet.”

Bewoners van de Beverwaard gingen twee weken geleden naar het Binnenhof in Den Haag. Ze gingen daar in gesprek met senatoren en boden een petitie met drieduizend handtekeningen aan. In de Beverwaard zijn zo’n 200 asbestdaken.Landelijk gaat het om zo’n 120 duizend woningen met een dak van asbest. Volgens het wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt moeten die daken voor 2025 asbestvrij zijn.

Bron RTV Rijnmond. Foto Beverwaardigheden.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.