Woonboten aan het Boterdiep moeten eventueel vertrekken door komst nieuw getijdepark

Woonboten in het Zuiddiepje

“Rotterdam is een havenstad, maar alle schepen moeten weg lijkt het wel”.

De ligplaatsen van de woonboten aan de kade van het Zuiddiepje (Boterdiep) moeten als het aan de gemeente en Havenbedrijf ligt misschien weg! Door de komst van een nieuw getijdepark vanaf het Eiland van Brienenoord tot aan het Mallegat is er eventueel geen plaats meer voor de woonboten die daar al jaren gedoogt worden door de het Havenbedrijf van Rotterdam!

Twee woonbooteigenaren die gebruikt maakte van het inspreekrecht tijdens de vergadering van de Gebiedscommissie IJsselmonde waren verbaast over de plannen . De tien woonboten moeten naar elders vertrekken, werd er gezegd. Toch hebben de eigenaren nog geen officieel bericht gekregen van de gemeente om te vertrekken.

Ze hebben het allemaal van horen zeggen officieel hebben zij nog niets vernomen van het Havenbedrijf Rotterdam dat er eventueel geen plaats meer is voor de woonboten in de nieuwe plannen van het getijdepark. Wel moesten de bewoners de plannen van hun overburen, een bedrijf gevestigd aan het Boterdiep, vernemen en eerder van een projectleider die op het Eiland van Brienenoord bezig was. Wat toen gezegd was kwam voor ons als bewoners ‘out of the blue’ gaf een van de insprekers aan, en dat wij misschien weg moesten, omdat de kade aangepakt ging worden! Bijeenkomsten zijn er geweest en die zijn goed bezocht!

Het probleem zit hem in de strekdam die eventueel aangelegd wordt. Mijn schip moet om de zeven jaar gekeurd worden dus ik moet eruit kunnen, dat is straks niet meer mogelijk als dat getijdepark er komt te liggen? Volgens hen moet het ook gevolgen voor de ligplaats van het jachten de Grace Kelly, de Jule Verne en de Watertaxi hebben bij de wijk ‘de Veranda’. Bij die laatste werd onlangs de ligplaats nog uitgebreid.

Volgens de bewoners is de ligplaats in het Zuiddiepje ontstaan uit het verleden doordat schippers daar hun schepen vastknoopte aan de wal. “Het is hier inmiddels een rustig plekkie” en we zijn ook een stukje sociale controle voor het Eiland van Brienenoord, en voor de omliggende bedrijven in al die jaren. Al meer als 25 jaar worden wij hier gedoogd, we betalen geen lig -of havengeld. Hierdoor hebben de meesten geen nutsvoorzieningen zoals riool of een stroomvoorzieningen van de wal! Een contract is er dan ook niet om hier te mogen liggen, maar we liggen hier al ruim 25 jaar!

Op de vraag vanuit de GC IJsselmonde, of er een alternatief is geboden voor een ligplaats elders kon de insprekers melden dat dit nog niet het geval is. Wel is er geopperd om eventueel onder de Van Brienenoord te gaan liggen, maar dan heb ik de hele dag dat gebonk van boven mijn hoofd!

Bij de laatste bijeenkomst over de plannen van het nieuwe getijdepark was het nog niet duidelijk wat er nu met de woonboten ging gebeuren aan het Boterdiep. Is er tóch nog plek om deze ligplaatsen voor deze woonboten te behouden? Of moeten deze weg? De bewoners hebben er een hard hoofd in, ze schatten 25% kans in dat ze daar kunnen blijven liggen met hun woonboot!

Geplande 2e getijdepark bij de Veranda

Later tijdens deze vergadering werd het e.e.a. duidelijker ten aan zien van de nieuwe plannen van het getijdepark aansluitend aan die van het Eiland van Brienenoord in de toekomst. Het Plan van Eisen werd uit de doeken gedaan voor het nieuwe aan te leggen getijdepark door de projectleiders van de gemeente Rotterdam. Daar werden de woorden ‘slapeloze nachten gebruikt’, verwijzend naar de bezorgdheid van de bewoners van de woonboten in het Zuiddiepje. Er zijn bijeenkomsten geweest, maar uitvoerende plannen zijn er nog lang niet!

Na dit PvE worden pas de definitieve plannen gemaakt. In die plannen zien we dat er 50% kans bestaat dat de woonboten weg moeten uit het Zuiddiepje of kunnen blijven! De keuze ligt in welke variant men kiest voor de aanleg van het getijdepark waardoor de woonboten zullen moeten verdwijnen. Het is dus nog geen gelopen race dat de woonboten weg moeten, maar de bezorgdheid is zeker terecht!

Update: Er moet wel vermeld worden dat de plannen in een prematuur stadium zijn. De gemeente heeft voor de bedrijven en de bewoners aan het Boterdiep speciaal een medewerker ingezet om deze te betrekken in de plannen en de belangen voor hen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.