Wereldtuin op AZC Beverwaard

Wereldtuin op AZC Beverwaard

De Wereldtuinen Rotterdam wil bewoners van het AZC en bewoners uit de buurt verbinden. De Wereldtuinen heeft een moestuin waar mensen zelf groenten kunnen verbouwen en elkaar zo leren kennen in een veilige omgeving. Naast de moestuin zijn er een speeltuin voor kinderen en een bloementuin op het terrein van het AZC . Met de tuinen wil de stichting Wereldtuinen Rotterdam  een duurzame bijdrage leveren aan de samenleving en omgeving waar het AZC zich bevindt.

Tuinieren is een bezigheid om vluchtelingen, die vaak traumatische ervaringen hebben meegemaakt, een zinvolle bezigheid te geven en de ruimte te geven om in een veilige omgeving te helpen herstellen en contact te laten maken met hun nieuwe omgeving .

De Wereldtuinen richt zich nadrukkelijk niet alleen op de bewoners van het AZC maar ook op bewoners uit de buurt. Zij zijn ook van harte welkom bij het tuinieren. Het streven is om uit de tuiniers een groengroep op te richten die ouderen in de buurt helpt als zij zelf de tuin niet meer kunnen onderhouden. Eten verbroedert en de opbrengst van de tuinen wordt gezamenlijk opgegeten.

Na een periode van voorbereiding en overleg is door de leiding van het AZC een plek afgesproken waar een moestuin van ongeveer 300 m2 kan worden ingericht. In december van 2016 is een start gemaakt met de Wereldtuin door het planten van 10 fruitbomen. Als het een beetje meezit kunnen aan het eind van de zomer van dit jaar de eerste appels, peren en pruimen worden geplukt.

De moestuin ligt direct naast het voetbalveld en een kropje sla kan slecht tegen een stuiterende bal en in februari is met wilgentenen een hoog scherm gemaakt om dat te voorkomen. De wilgentenen lopen inmiddels uit en vormen een levende en groene afscheiding.

Met de overgebleven wilgentenen zijn 3 grote velden gemaakt waar de moestuin in gemaakt kan worden. In ieder veld kunnen verschillende gewassen worden verbouwd. Van één vak is de grond omgespit en van compost voorzien en de aardappelen, uien zijn gepoot en wortelen gezaaid. In potjes zijn sla, tomaten, pompoenen en kroten gezaaid en kunnen binnenkort uitgeplant worden.

Wil je helpen op de tuin? Iedere vrijdagochtend zijn Annemiek en Jan Hendrik aanwezig op het AZC. Je kunt je aanmelden op 06-334.911.31, of kijk op Facebook www.facebook.com/dewereldtuinen/

Foto en tekst: Wereldtuinen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.