Weber al meer dan 100 jaar verstand van een lekkere Paasei

Weber chocolade, Beverwaardseweg
Weber chocolade, Beverwaardseweg

Onderweg naar chocoladefabriek Weber, aan de Beverwaardseweg, moest ik toch wel even denken aan de beroemde klassieke film ‘ Sjakie, en de chocoladefabriek’. Bij het binnentreden van de bedrijfspand werd ik een illusie armer, want ik had er een geheel andere voorstelling bij gehad van de fabriek. Chocolade Paashazen zijn niet meer weg te denken tijdens de Paasdagen!

Aan de Beverwaardseweg staat al jaren de chocoladefabriek van Weber. Ver voordat de Beverwaard eind jaren zeventig werd gebouwd stond deze fabriek er dus al. Joop Weber eigenaar van de fabriek heeft de Beverwaard nog zien bouwen, zover hij kon kijken was het één en al akkerland. De ingang zat vroeger aan de Benedenrijweg tegenwoordig dus aan de Beverwaardseweg.

Voor Joop Weber beheerst chocolade een groot deel van zijn leven. Hij heeft de zaak overgenomen van zijn vader. Nu de Paasdagen voor de deur staan zijn de chocolade lekkernijen al eind december de deur uit. Deze liggen weken voordien al in de distributiecentra van bedrijven zoals Jumbo, en Jamin om maar twee voorbeelden te noemen.

Ook voor bedrijven die iets willen betekenen in de relationele sfeer naar hun werknemers of hun klanten kunnen bij Weber terecht. Vaak wordt een stukje chocolade verwerkt in bijvoorbeeld een kerstpakket. Ook is er aan de fanshop van Feijenoord deze bruine lekkernij geleverd.

Ooit verkocht Weber chocolade producten in een winkel naast de fabriek, het bekende Zeebanket. Drie dagen per week was zijn winkel open. Hoewel dit op jaarbasis een goede omzet bracht heeft Joop Weber moeten besluiten de verkoop hiervan te stoppen.

Opslagtanks met chocolade
Opslagtanks met chocolade

De rondleiding door de fabriek welke 2500 vierkant meter bestrijkt begint bij de grote tanks met chocolade. Melk, puur, en wit worden via een tankwagen aangevoerd en over gepompt, een slordige 350 ton per jaar totaal. Deze worden bewaard in grote tanks welke een constante temperatuur hebben. Elk kwartier wordt de chocolade automatisch doorgeroerd.

De vormen voor bijvoorbeeld een Paashaas of een chocolade letter worden via een matrijs of mal van policarbonaat gemaakt, maar het kunnen bijvoorbeeld  ook logo’s van bedrijven zijn. Verder wordt er ook standaard chocolade gemaakt in de vormen van gereedschappen, kattentongen, etc… Eigenlijk kun je het niet zo gek verzinnen of je kunt er een matrijs voor maken. Als eenmaal de productie voorbij is worden de matrijzen bewaard want deze zijn erg kostbaar.

Verder kun je zien dat hygiëne hoog in het vaandel staat want in de ruimtes waar gewerkt wordt maar ook de kleedruimtes van het personeel ziet alles er netjes, en verzorgd uit. Overigens bestaat het aantal werknemers bij Weber uit circa 15 personeelsleden, daarvan bestaat merendeel uit ingehuurde krachten.

Verpakken van de producten kan ook gedaan worden door Weber zelf maar het meeste deel wordt uitbesteedt. Op deze manier verlaten tienduizenden stuks chocolade per jaar de fabriek op weg naar de klanten. Ook exporteert Weber hij doet dit voornamelijk naar België, Duitsland, Engeland, en zelfs Canada. Zelf produceert hij ook nog onder een eigen merknaam Weber Chocolade.

Nu de drukte voor de Pasen voorbij is gaat men vrolijk verder met een nieuw design chocolade letter voor aankomende Sinterklaas dit gebeurd zoals Joop Weber zegt door een denktank van mensen binnen het bedrijf. Dan laat hij met trots nog een paar oude ijzeren mallen zien die op een dressoir staan in een kantoor. Vroeger maakte wij daar dus onze chocolade mee. Inmiddels bestaat het bedrijf al meer dan 100 jaar, en voor IJsselmondse begrippen toch wel uniek?

Weber Chocolade B.V. levert al meer dan vier generaties vooral massieve chocoladeproducten niet alleen onder eigen merknaam aan de lokale markt. Het productiebedrijf Klaverblad Producties maakt chocoladeartikelen onder Private Label voor diverse grootwinkelbedrijven.

4 antwoorden op “Weber al meer dan 100 jaar verstand van een lekkere Paasei”

 1. Mijn familie kent de zaak/winkel van Joop Weber erg goed en is er vaak geweest.
  De eerste keer dat ik er kwam, was een fantastische ervaring.
  Direct bij binnenkomst kon je al een groot deel van de chocoladeverwerking volgen en de geur die er hing was verrukkelijk. De overheerlijke bonbons voor particuliere verkoop werden toen nog gewoon uitgestald op een tafel. Nagenoeg iedere bonbon was voorzien van meerdere vullinglagen op elkaar.
  Teleurstelling ondervond ik toen ik weer eens een doosje kocht en constateren moest dat de vulling veranderd was in een homogene massa. Deze verandering heeft voor mij toen de loop naar de Beverwaard aanzienlijk verminderd.
  Ik ben geinteresseerd in chocolade en heb weleens gelezen dat Joop Weber
  een workshop heeft gegeven.
  Ik zou graag willen weten wanneer dit nog eens een keer gebeurd.

 2. Misschien kan iemand mij iets zeggen over mijn tante Greet Weber. Zij was getrouwd met mijn oom Leen Gouw, een broer van mijn vader. Zij hadden volgens mij een dochter Hanny en een zoon Leentje (?) Ik heb daar in IJsselmonde heel vroeger nog wel eens paaseitjes in zakjes gedaan. Ik heb daar tijdens mijn zomervakantie nog een korte relatie gehad met Wim Weber.

  M.vr. gr. Lia Gouw

  1. Hoi Lia,

   Greet en Leen zijn mijn oma en opa. Ik had je geprobeerd te bereiken via Facebook, maar zonder succes.

 3. Wij woonden in de Paul krugerstraat bijna naast de familie weber, ik herinner mij alleen loes nog.. verder kregen wij elk jaar een door met mislukte,en ook wel héle paashazen! loes kwam dan een kartonnen doos vol brengen,, héél welkom in een gezin met 9 kinderen !!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: