Waarom voortuinen Molencatensingel met stenen dichtgelegd

Voortuinen aan de Molencatensingel

De voortuinen van een aantal woonblokken aan de Molencatensingel wordt dichtgelegd met stenen. Op dit moment is er een aannemer om dit te realiseren. Eerder was dit ook al gerealiseerd op westzijde over de gehele Schinnenbaan, en in het Gronsvelderf! Het zwarte hekwerk er omheen geeft de erfscheiding aan tussen de tuinen en de openbare weg.

Woonstad werd om een reactie gevraagd waarom er op de Molencatensingel nu wederom de verstening van de voortuinen plaatsvond? In hun jaarverslag geeft de Rotterdamse wooncorporatie aan mee te werken aan de klimaatapdatie in de stad, zelfs hierin wordt het Rotterdams Weerwoord genoemd. Dus strookt deze verdichting van de paar m2 aan de voortuinen van de Molencatensingel niet?

Sommige bewoners hadden de voortuinen al met stenen dichtgelegd, anderen hielden er keurig hun tuintje er op na, ook al waren deze niet zo groot, maar die waren op één hand te tellen. Woonstad laat weten dat het nog oude regelgeving te gaan die nog geldt voor deze huurders t.a.v. de voortuinen, bij nieuwe projecten gaan wij daar anders mee om. De achtertuinen daar worden zo ingericht dat regenwater de grond in kan.

Helaas zitten we dus in de Beverwaard met andere afspraken met de huurders. De bewoners krijgen van Woonstad hier twee keuzes voorgelegd voor de inrichting van de voortuinen die nu dus gaande is. De meeste kiezen dus voor onderhuidsvrije voortuin(en) met een oploop naar de woning. Ook wordt deze weer voorzien met hekwerk.

Woonstad werkt dus in de nieuwe bouwprojecten aan de klimaatadaptie d.m.v. Struikroven. Hoe? Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken.

Zo red men het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Struikroven doet dit doen samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of in een Roverstuin.