Twee ‘Black Spot’ kruispunten niet aangepakt

Kruispunt, Beverwaardseweg/Hannekemaaierweg
Kruispunt, Beverwaardseweg/Hannekemaaierweg

De gemeente Rotterdam presenteerde afgelopen week een lijst met ‘Black Spots’ in Rotterdam. In het meerjarenplan 2015-2018 trekt het College van Rotterdam 8 miljoen uit om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarin staat dat er maatregelen getroffen worden t.a.v. bijvoorbeeld verlaging van snelheden op een aantal wegen, en hufter gedrag, en het aanpakken van een ‘Black spot’. Vreemd genoeg staan in het meerjarenplan niet de kruispunten aan de Koninginneweg/Roelantweg, en Beverwaardseweg/Hannekemaaierweg er bij, en dat is opmerkelijk te noemen. Deze kunnen ook geschaard worden onder een ‘Black Spot’!

In 2014 gebeurde daar een zéér zwaar ongeval bij het eerstgenoemde kruispunt aan de Koninginneweg waarbij een scooterbestuurder het ongeval ternauwernood overleefde. Dit ongeval is nog steeds niet opgelost! Buurtbewoners melden dat het daar al jaren een onveilig punt is, maar uit registratie blijkt dat daar sinds 2009 geen ongeval heeft plaatsgevonden. Een protest bijeenkomst bij het betreffende kruispunt, na het ongeval, leidde voorlopig niet tot verbeteringen aan het kruispunt om de snelheid eruit te halen waar 30 km is toegestaan.

Het kruispunt aan de Beverwaardseweg staat ook bekend om zeer zware ongevallen. Vaak moet de brandweer er aan te pas komen om slachtoffers te bevrijden, en het trauma team om de slachtoffers te stabiliseren. De ongevallen die hier plaatsvinden hebben te maken met het uitzicht vanuit de Hannekemaaierweg. Deze blijkt onvoldoende te zijn? Bij het links opdraaien van de Beverwaardseweg richting de Beverwaard vinden de ongevallen plaats. Voertuigen geraken meestal total los.

De vraag is nu hoe het kan dat deze kruispunten niet te boek staan als zéér gevaarlijke kruispunten? Wat zijn de criteria om een kruispunt als ‘Black Spot’ aan te wijzen? De vraagstelling zou eigenlijk niet moeten zijn zijn of deze twee kruispunten daartoe behoren, maar eerder wanneer deze aangepakt worden voordat er nog meer ongevallen gebeuren in de toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.