Toename private huurwoningen in Beverwaard

Statistiek private huurwoning Beverwaard

Steeds meer investeerders zien brood in het verhuren van woningen. Ze zetten aangekochte koopwoningen om tot huurhuizen in de vrije sector. In sommige wijken is dat in een jaar tijd zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen gebeurd. Vooral starters vissen daardoor achter het net, aldus het RTL Nieuws die deze cijfers maandag naar buiten bracht! Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De grootste verschuiving vond plaats tussen koopwoningen en woningen voor particuliere verhuur (geen corporatie). Bijna 100.000 koopwoningen uit 2017, werden door particuliere partijen in 2018 te huur aangeboden. De omgekeerde weg werd veel minder vaak bewandeld, waardoor er ruim 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt.

Positie starters verslechterd

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach aan de Universiteit van Amsterdam herkent de trend. “Na de Tweede Wereldoorlog was ongeveer zestig procent van de woningmarkt in handen van particuliere verhuurders. Dat aandeel is daarna flink gekrompen tot zo’n 10 procent in 2010, maar vooral sinds 2013 zien we dat beleggers weer veel actiever worden. De rente bij de bank is laag, wat vastgoed een aantrekkelijk investeringsobject maakt, zeker met een goede huurprijs.”

Volgens Hochstenbach hangt de opmars van investeerders samen met een verslechterde positie voor starters. “Beleggers richten zich net als koopstarters vooral op kleinere panden op centrale plekken. Zij kunnen over het algemeen zo’n woning in één keer betalen. Starters zijn veel meer afhankelijk van een hypotheek. Zij kunnen niet tegen investeerders opbieden en worden zo weggeconcurreerd.”

Amsterdam en Utrecht

Wrang is volgens Hochstenbach dat de starter die niet kan kopen, omdat hij wordt overboden, uiteindelijk regelmatig de doelgroep wordt voor de investeerder die zijn aangekochte pand wil verhuren. Vooral in de populaire centra van steden als Amsterdam en Utrecht is dit veelal aan de orde.

Zo is in een jaar tijd in Amsterdamse in de Pijp en op de Wallen 1 op de 10 koopwoningen omgezet naar een huurwoning. Ook in toeristische trekpleisters als Renesse en Giethoorn is het percentage koopwoning dat vrije huur werd vrij hoog. Mogelijk worden deze woningen ingezet voor recreatieve verhuur, verwacht Hochstenbach.

Op de website van RTL nieuws is een interactieve kaart te vinden, en via een postcodecheck kun je zien in jouw buurt hoeveel woningen in private handen zijn!  Hieronder de cijfers voor de Beverwaard, er is een toename van 26 private huurwoningen.

Aantal koopwoningen (2017) dat in 2018 privaat werd verhuurd: 102Aantal private huurwoningen (2017) dat in 2018 koopwoning werd: 76. Dat betekent dat er sprake is van een toename van 26 private huurwoningen.

Bron: RTL Nieuws

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.