Status Gsm-masten dubieus

Gsm-mast zijde Beverwaard
Gsm-mast zijde Beverwaard
Zendmasten voor mobiele telefonie aan Akkeroord en Beverwaard in IJsselmonde hebben op dit moment een dubieuze status. Voorlopige eind conclusie (il)legaal?
Hedendaags kunnen we niet meer zonder de mobiele telefonie in onze maatschappij. Allerlei functies zijn gekoppeld aan dat netwerk van gsm-masten in ons land. De gsm-masten in het zuidoostelijke deel van IJsselmonde roepen een aantal vragen op na plaatsing aan de Akkeroord en Beverwaard zijde.
Rekening houdend met de omgeving komen er best een aantal zaken om de hoek kijken als men een gsm-mast wil plaatsen in uw wijk of omgeving. Het aanspreekpunt voor aanvraag is meestal de (deel)gemeente. Deze beoordeelt dan of de mast bijvoorbeeld geen overlast geeft voor de omgeving. Te denken aan ontsiering van uw woonomgeving etc. Dit wordt geregeld via een omgevingsvergunning aanvraag.

Het begon allemaal met de gsm-mast aan de Leeuwenhagen. Na sloop van de aanwezige flats aldaar, moest deze verplaatst worden voor de bouw van de drie woontorens de “Reigers”. Een tijdelijke verplaatsing van de mast was noodzakelijk naar de Akkeroord zijde op steenworp afstand. Op zich al opmerkelijk waarom een gsm-mast tijdelijk verplaatst wordt, immers kon deze niet meer terug naar de locatie aan de Leeuwenhagen! Via de gebruikelijke procedure werd deze verplaatst. Of het ermee te maken heeft valt nog te bezien, maar een omwonende van de Akkeroord diende nadat de het object geplaatst was een klacht in wegens gezondheidsklachten, en signaal storing. De elektromagnetische straling die de UMTS/GSM masten afgeven houden de gemoederen altijd bezig onder bewoners.

In april van dit jaar werd er een gsm-mast neergezet aan de zijde van de Beverwaard langs de busbaan aan de A16. Procedureel lijkt het allemaal in orde te zijn. De gegevens van de deelgemeente geven aan dat de aanvrager toestemming heeft van Waterschap Hollandse Delta, en de Welstandcommissie. Het enige wat ontbrak is de Omgevingsvergunning, want in 2012 was deze tot twee keer toe geweigerd door diezelfde deelgemeente, het handelt in strijd met openbare ruimte waarvoor deze bestemd is. Bij navraag aan de bewoners van de Sterkenburgsingel weten zij ook niets van de komst van de gsm-mast die binnen een straal van honderd meter van hun woning af staat. Het ontbreken van de vergunning belette de aanvrager niet om de gsm-mast te plaatsen.Inmiddels blijkt ook uit gegevens dat de vergunning voor de tijdelijke gsm-mast aan de Akkeroord verlopen is op 27 april, maar staat deze er nog steeds, en is deze nog inwerking? Dat maakt het hele verhaal ten aanzien van de twee gsm-masten toch wel dubieus. Aan de zijde van de deelgemeente blijft het tot nu toe angstvallig stil. Het lijkt er op dat zij de hele zaak laakt om uitleg te geven hoe het e.e.a. nu in elkaar zit. Het voorlopige eind conclusie is dat er onduidelijkheden bestaan rond deze twee gsm-masten.

Gegevens op basis van gemeente website, en opgevraagde gegevens bij gemeente.