Stadsbestuur zet gebiedscommissie van IJsselmonde op non-actief

Het Rotterdamse college van b en w heeft de gebiedscommissie IJsselmonde voor een periode van drie maanden op non-actief gesteld. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Aboutaleb, die hij zojuist aan de gemeenteraad gestuurd heeft.

Reden is dat acht van de vijftien leden van de gebiedscommissie van IJsselmonde niet willen meewerken aan het onderzoek naar het ontstaan van de hevige ruzie sinds de aankondiging van de vestiging van een asielzoekerscentrum naar Beverwaard.

Boycot

Zeven van de acht rebellerende leden zijn lid van de fractie van Leefbaar Rotterdam in IJsselmonde. Zij verzetten zich tegen de komst van het azc. De voorzitter van de gebiedscommissie, Norbert Swaneveld, en de twee vice-voorzitters, Ton Broeders en Marjan Gonsalves zijn alle drie lid van Leefbaar.

Het achtste rebellerende commissielid is een eenpitter; Necat Kaya, die vroeger lid was van de PvdA maar na ruzie een eigen partij begonnen is. De andere partijen in de gebiedscommissie, CDA, Groen Links, PvdA en SP, willen wel meewerken aan de vestiging van het azc.

Vertraging

In de brief aan de gemeenteraad van vanavond staat verder dat het onderzoek vertraging oploopt doordat acht leden er niet aan mee willen werken. In plaats van hen te interviewen, gaat de onderzoeker, Edwin de Boer, ‘desk research’ plegen en de andere leden ‘kritisch interviewen’.

Gedurende de drie maanden dat de gebiedscommissie op non-actief staat, mogen de leden en bestuursleden geen besluiten nemen over bewonersvoorstellen. Ook mogen ze geen representatieve taken uitvoeren namens de gebiedscommissie.

Verder mag de gebiedscommissie tot en met maart geen adviezen geven aan het college en mag ze geen besluiten nemen in het kader van de algemene politie verordening (apv).

Bemiddeling

Alle besluiten worden tijdens de periode van schorsing genomen door het stadsbestuur. In een brief aan wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) schreef gebiedscommissievoorzitter Swaneveld gisteren nog dat hij wel mee wilde werken aan een vorm van mediation waarbij de gebiedscommissie zelf de leiding over het proces zou moeten krijgen. Maar dat pikte het stadsbestuur niet. In zijn brief schrijft Aboutaleb dat Swaneveld eerder te kennen gegeven heeft mediation afgewezen te hebben.

Bevoegdheden

Na afronding van het onderzoek valt een besluit over de toekomst van de gebiedscommissie. In principe vallen de taken en bevoegdheden daarna de drie maanden weer terug aan de gebiedscommissie, zo staat in de brief.

Bron: Newspeper, foto Beverwaardigheden.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.