Stadsbestuur zet gebiedscommissie van IJsselmonde op non-actief

Het Rotterdamse college van b en w heeft de gebiedscommissie IJsselmonde voor een periode van drie maanden op non-actief gesteld. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Aboutaleb, die hij zojuist aan de gemeenteraad gestuurd heeft.

Reden is dat acht van de vijftien leden van de gebiedscommissie van IJsselmonde niet willen meewerken aan het onderzoek naar het ontstaan van de hevige ruzie sinds de aankondiging van de vestiging van een asielzoekerscentrum naar Beverwaard.

Boycot

Zeven van de acht rebellerende leden zijn lid van de fractie van Leefbaar Rotterdam in IJsselmonde. Zij verzetten zich tegen de komst van het azc. De voorzitter van de gebiedscommissie, Norbert Swaneveld, en de twee vice-voorzitters, Ton Broeders en Marjan Gonsalves zijn alle drie lid van Leefbaar.

Het achtste rebellerende commissielid is een eenpitter; Necat Kaya, die vroeger lid was van de PvdA maar na ruzie een eigen partij begonnen is. De andere partijen in de gebiedscommissie, CDA, Groen Links, PvdA en SP, willen wel meewerken aan de vestiging van het azc.

Vertraging

In de brief aan de gemeenteraad van vanavond staat verder dat het onderzoek vertraging oploopt doordat acht leden er niet aan mee willen werken. In plaats van hen te interviewen, gaat de onderzoeker, Edwin de Boer, ‘desk research’ plegen en de andere leden ‘kritisch interviewen’.

Gedurende de drie maanden dat de gebiedscommissie op non-actief staat, mogen de leden en bestuursleden geen besluiten nemen over bewonersvoorstellen. Ook mogen ze geen representatieve taken uitvoeren namens de gebiedscommissie.

Verder mag de gebiedscommissie tot en met maart geen adviezen geven aan het college en mag ze geen besluiten nemen in het kader van de algemene politie verordening (apv).

Bemiddeling

Alle besluiten worden tijdens de periode van schorsing genomen door het stadsbestuur. In een brief aan wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) schreef gebiedscommissievoorzitter Swaneveld gisteren nog dat hij wel mee wilde werken aan een vorm van mediation waarbij de gebiedscommissie zelf de leiding over het proces zou moeten krijgen. Maar dat pikte het stadsbestuur niet. In zijn brief schrijft Aboutaleb dat Swaneveld eerder te kennen gegeven heeft mediation afgewezen te hebben.

Bevoegdheden

Na afronding van het onderzoek valt een besluit over de toekomst van de gebiedscommissie. In principe vallen de taken en bevoegdheden daarna de drie maanden weer terug aan de gebiedscommissie, zo staat in de brief.

Bron: Newspeper, foto Beverwaardigheden.nl

 

6 antwoorden op “Stadsbestuur zet gebiedscommissie van IJsselmonde op non-actief”

 1. De burgemeester.. voert uit.. wat hem opgedragen wordt..
  Maar had kunnen bemiddelen.. in de ontstane misverstanden..
  Of tenminste een poging kunnen doen.. om dit op te lossen..
  Dus een nieuwe commissie.. is bij voorbaat.. al kansloos..
  Of gaat zich schikken in de opdracht a.d. burgemeester..
  In een olieveld.. heten dat dus.. JA knikkers.. helaas..
  Opa Leo//

 2. Ik heb er helemaal geen respect voor, de bewoners van IJsselmonde worden door deze leden juist in de steek gelaten. Wat schieten we op met helemaal geen gebiedscommissie?

 3. Juist.. helemaal niets..
  Voor een volgende commissie..
  Zullen zich dus alleen zij zich aanmelden..
  Die het gemeente bestuur welgevallig zal zijn..
  Waar IJsselmonde dan dus niets mee opschiet..
  Opa Leo..

 4. Niet door straten gillen en huilen

  Allemaal onzin de starre houding van Leefbaar IJsselmonde tov van hun eigen fractie in de Stad laat al te wensen over, zijn een stel haantjes bij Leefbaar die ongenuanceerd door de straten gillen hoe zielig ze zijn alleen niet vertellen dat ze zelf de oorzaak zijn. die andere Turkse man loopt al jaren met iedere wind mee geloof oud PVDA. Ik heb gehoord dat ze weigeren met een intern onderzoek mee te doen, dat is juist je kans om je probleem te vertellen en dan geeft die onderzoekraad toch advies om verder te gaan.
  Dus hoezo respect hebben voor de acht ze weigeren alles en willen zelf bepalen wat er gebeurd, dan ook zo dom loopt een vice voorzitter mee van commissie IJsselmonde met ten grave brengen van democratie, wat een belachelijke vertoning en schande voor IJsselmonde en zeker voor de gebiedscommissie.
  dan nog met vergadering de mensen niet aanhoren maar aanmoedigen en ophitsen. normaal overleg is daar niet zooitje gewoon. opheffen die toko of die zittende voorzitter pleite laten maken. met 3 Leefbare voorzitters machtspelletjes spelen en eigen ik roepen en iedereen tegen mekaar opzetten.
  Slappe zooi zeg, ik heb juist respect voor die andere die meewerken aan onderzoek die hebben dan zeker niks te verbergen. Die Leefbaar kan je niet op bouwen vandaag doen ze mee dan niet dan wel kranten vol over die voorzitter ze verhalen kloppen helemaal niet. ik durf geeneens me naam te noemen want ze zetten je onder druk zeggen ze.
  en dan nog ff voor hiero waarom plaatst je hiero niks over wat IJsselmonde Nieuws wel allemaal doet.

Geef een reactie