Schonere lucht voor Beverwaard door zero-emission vrachtwagen

In een tel zie je iets voorbij rijden. Het maakt bijna geen geluid! Het is de elektrische vrachtwagen van de Fa. Breytner die komt lossen bij het Kruidvat in de Beverwaard op woensdagmiddag. Een vrachtwagen die helemaal geen uitstoot heeft, een zero-emission voertuig dus.

100% schone vrachtwagen

Chauffeur Martin is er mee in zijn nopjes.  Hij vertelt dat hij al 5 jaar rondrijdt met dit voertuig welke dus geheel elektrisch is en niet meer volgetankt hoeft te worden met diesel! Ze worden ook wel sluipmoordernaars van de straat genoemd, want je hoort het voertuig totaal niet aankomen!

Fa. Breytner komt voort uit een samenwerking tussen logistiek specialisten Baartmans en Vlot Holding. Het Zero Emission Transportbedrijf rolt deze dienst uit in alle grote steden in Nederland. Dus ook in Rotterdam vanuit het Waalhaven gebied. Hier pikt Martin elke dag een wisselbak op voor de drogistgigant in Nederland! Ikea, COOP en LIPS textielverzorgers behoren ook tot hun klantenkring!

De vraag ligt voor de hand hoeveel kilometers hij per dag elektrisch kan rijden met dit voertuig? Dat is ongeveer 180 km in de regio, dit is wel afhankelijk van het weertype en de drukte op de snelweg. Daarbij zit inbegrepen de laad/los klep, want die gebruikt ook stroom!

Het remmen gaat nog steeds via luchtdruk, een systeem zoals bij de diesel vrachtwagens. Zodra de schakelaar aangezet wordt in de chauffeurscabine wordt de luchtdruk op peil gehouden via een pomp, die wordt ook elektrisch aangedreven. Dat is eigenlijk het enigste wat je aan dit voertuig hoort! Het vernuftige aan het remsysteem is dat door het remmen stroom terugvloeit naar de accu’s! Via een boordcomputer kan hij precies zien hoeveel stroom er nog in de accu’s aanwezig is. Nadat hij bij het Kruidvat gelost heeft rijdt deze elektrische vrachtwagen net zo geruisloos weg als dat zij gekomen was!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.