Bewoners Rode Kastelenbuurt opgelucht na sneuvelen wet verbod op asbestdaken

Een enorme last viel er vandaag 4 juni van de schouders van bewoners in de Rode Kastelenbuurt in Beverwaard. Het vervod op asbestdaken werd weggestemd in de 1e Kamer! Toch nog onverwachts hoorde men vandaag van het goede nieuws dat uit Den Haag kwam!

Champagne bij bewoners nadat wet op verbod asbest op daken sneuvelde.

De hoge kosten die dit met zich meebrengt, om hun dak op de woning te laten saneren die uit asbest bestaat, is voor de meeste bewoners onbetaalbaar! Daarom hing dit dossier als een molensteen om hun nek vanaf 2017!

De bal raakte aan het rollen door een artikel op deze website die door de grotere media werden opgepikt. Daarna begon er een groot verzet en lobby richting de politiek door een aantal bewoners vanuit de Rode Kastelenbuurt! De wet was onrechtvaardig in hun ogen i.v.m. de hoge kosten van de asbestsanering!

Het laatste jaar waren zij steeds aanwezig om hun standpunt duidelijk te maken in politieke vergaderingen. Eerst vroegen zij aandacht bij de Gebiedscommissie van IJsselmonde in een vergadering. Daarop volgde een gesprek met Burgemeester Aboutaleb in november 2018 die met zijn college kennis kwam maken in IJsselmonde.

Een bijeenkomst met Wethouder Kurvers (Bouwen en Wonen Rotterdam) volgde, en het inspreken voor de commissie Bouwen en Wonen op de Coolsingel! Zelfs een 2e Kamerlid kwam polshoogte nemen samen met de bewoners voor de camera van Omroep Max. Inmiddels begon de tijd te dringen. In mei zou de wet worden behandeld in de 1e Kamer.

Niet veel later in het voorjaar van 2019 waren de bewoners te vinden op het Binnenhof in Den Haag om met kamerleden en senatoren te spreken over hun probleem t.a.v. het aanstaande asbestverbod op daken en de hoge kosten die dat met zich mee bracht!

In de Rotterdamse politek waren de lijntjes inmiddels ook al uitgezet en werd een motie aangenomen, “Rotterdam wil geen verbod op asbestdaken”. “Het is onredelijk om van woningbezitters te verwachten dat ze binnen vijfenhalf jaar het geld kunnen opbrengen om het dak te vervangen”, zegt initiatiefnemer Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam. Dit was een steun in de rug voor de bewoners, alhoewel de beslissing uiteindelijk in de 1e Kamer nog genomen moest worden.

Het werd toch nog even spannend toen de minister vanochtend een tegenbod deed aan de 1e Kamer om de asbestdaken niet per eind 2024 te verbieden maar 2028. Dat tegenbod haalde het uiteindelijk niet. De daken met asbest mogen blijven liggen! Na dit goede nieuws vanuit Den Haag kon de kurk vanmiddag van de champagneflessen af bij de bewoners van de Rode Kastelenbuurt in Beverwaard!

https://www.rijnmond.nl/nieuws/182416/Verbod-op-asbestdaken-strandt-in-Eerste-Kamer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.