Schapenhouder aan het Dijkje in onmin met buren nieuwe woonwijk

Het is weer het klassieke verhaal, maar als het aan een aantal bewoners ligt van de nieuwe woonwijk Waterland in Bolnes zullen er in de toekomst nog weinig schapen te zien zijn aan het Dijkje in Bolnes die op de grens ligt met de Beverwaard.

Veel bekijks trekken de dieren waaronder kippen, hanen en jonge lammetjes in het voorjaar op de werf van Nico van der Wal, maar als het aan drie huizenbezitters ligt in de achterliggende woonwijk, die in 2009 gebouwd werd, zal dat niet voor lang zijn. De gemeente Ridderkerk heeft namens die drie bewoners de afdeling handhaving op zijn dak gestuurd over een aantal zaken die niet in orde zouden zijn op de werf die aan het eind van dit jaar zijn dertig jarig bestaan viert als agrarisch bedrijf.

Die handhavingsverzoeken van die betreffende bewoners gaat om het uitzicht die zij nu hebben. Ze kijken tegen een hooiberg aan met plastic, maar dat hooi heb ik nodig voor de schapen in de wintertijd. Overigens ligt er nog een behoorlijke brede sloot tussen.

In een mediation traject met die drie bewoners had de schapenhouder een aantal verbeterpunten aangedragen. Een schutting voor die hooiberg plaatsen was een optie, maar dan kijkt men weer tegen een schutting aan! Uiteindelijk liepen de bewoners zelf boos weg uit dit overleg. In een eerder stadium van dit jaar moesten gezonde populieren op het terrein al het veld ruimen, de bewoners hadden geklaagd over de te grote bomen in hun ogen. De wilgenbomen mochten van het Waterschap blijven staan.

Het terrein waar Waterland nu op staat was verkocht van een particuliere grondbezitter aan een projectontwikkelaar, en ook de schapenhouder had hier flink aan kunnen verdienen als hij daar op in was gegaan. Toch koos hij niet voor het geld, maar om zijn bedrijfje voort te zetten. Een plekje voor ons zelf was voldoende. De bouw van de nieuwe woonwijk achter zijn werf zou geen gevolgen hebben voor hem zo was verzekerd door de gemeente, en daarom heeft hij ook geen planschade geclaimd, die er overigens wel was bij meerdere bewoners aan het Dijkje volgens hem.

Uiteindelijk moest er wel een nieuw bestemmingsplan komen voor de nieuwbouw van het Waterland, en daar zit het probleem! Het bedrijf van de schapenhouder kan niet samen met nieuwbouw, omdat de omvang van het aantal dieren te groot is, en hij verwijt nu de gemeente dat zij hem hiervan nooit van op de hoogte te hebben gesteld. Allerlei zaken die niet goed zijn in de ogen van de gemeente Ridderkerk op het terrein worden nu aangepakt om deze op orde te brengen of vergunningen hiervan te overleggen. Een aantal van die onderkomens voor de schapen zijn toegestaan onder mondelinge toezegging door de gemeente Ridderkerk.

Nico Van der Wal, erkent de rommelige situatie op zijn terrein maar dat heeft een privé oorzaak als reden. Hij heeft inmiddels een brief rondgestuurd waarin hij aangeeft de situatie op zijn terrein te verbeteren. Overigens zijn de naaste buren en ook buren in de woonwijk van Waterland die pal achter de werf wonen een actie begonnen. Via handtekeningen pleiten zij voor behoud van het bedrijf aan het Dijkje.

Op de vraag wat er gaat gebeuren als dit negatief afloopt, geeft de schapenhouder aan dat dit het einde is voor mijn bedrijf, en om elders nog iets op te starten wordt lastig, want ik ben ook de jongste niet meer. Wat er dan met het terrein gebeurt die nu nog als werf fungeert laat zich raden. Het wordt een lege bedoeling met uiteindelijk huizenbouw erop als ik het verkoop!

11 antwoorden op “Schapenhouder aan het Dijkje in onmin met buren nieuwe woonwijk”

 1. Wat een klotevolk zeg! Die schapenhouder zat er al toen zij daar kwamen wonen. Ze wisten dus hoe het uitzicht zou zijn. Erg laf om dan nu te gaan janken. En de gemeente mag wel een keer zijn ballen tonen door die klachten niet serieus te nemen. Ga jullie maar eens diep schamen!
  En top dat er actie gevoerd wordt om die domme klagers de mond te snoeren!

 2. Weer typisch. Altijd maar klagen klagen klagen..stelletje egoisten zijn het. Als een mug een scheet laat in hun tuin, klagen ze de dierenbescherming nog aan zeg.
  Ik hoop dat de gemeente net als Christa zegt nu eens ballen toont en niet mee gaat in deze klaagcultuur. Ze wisten dat hij er zat, dan heb je maar te accepteren dat hij daar blijft en dat dat wat overlast kan betekenen.
  Kun je daar niet mee leven ga dan lekker in een hutje op de hei zitten zeg.

 3. Dit moet blijven.
  Als hier hulp voor nodig is naast een handtekeningenactie moet dit verder opgepakt worden. Graag Participatie om dhr. Van der Wal te gaan helpen zijn terrein op te ruimen. We doen dit voor allerlei goede doelen. Dit is zo’n goed doel. We zijn de schapen op de dijk bij de Benedenrijweg al weer jaren kwijt. Een groot gemis!

 4. Je gaat daar vrijwillig wonen en weten dat dat erf daar ligt, en dan toch gaan zeiken dat je uitzicht verziekt wordt, get a life zeg, en ga eens normaal doen. En het zijn niet eens van die mooie huizen.

 5. Ik woon al meer dan 30 jaar in de Beverwaard en heb altijd genoten van de schapen daar. En nu wonen er kakkers die niet tegen een beetje poep kunnen. Hoepel toch op, joh!!!

 6. Rot inderdaad op met je geklaag! Toen je de kavel of het huis hebt uitgezocht was het agrarische bedrijfje al aanwezig en toch ben je overgegaan tot koop. Wij, bewoners van Bolnes/het Dijkje zijn trots op ons wijkje. En jullie gaan even een begin maken met het willens en weten kapot maken van iemand’s z’n levenswerk en heel veel plezier voor heel veel mensen, jong en oud , verzieken! Talloze mensen genieten van een wandeling naar dit “kinderboerderijtje”. Hier op het Dijkje maken mensen dagelijks nog gezellig een praatje met elkaar, is met begaan met elkaar. En jullie zijn een stelletje egoïsten, in je stenen bunker. Wij zullen alles in het werk stellen, dat dit bedrijfje kan blijven bestaan. En dat jullie, net als op het moment dat je je huis kocht, tegen de hooiberg aan moeten blijven kijken. Daar heb je destijds voor getekend. 3 klagers tegen hoeveel mensen ?
  Oproep aan iedereen: stuur de gemeente Ridderkerk een brief ! VOOR Nico van der Wal aan Dijkje 151/153 .. dat hij moet blijven en dat die mensen niet moeten zeiken. Afdeling Handhaving.. Zet de procedure stop! Alles moet blijven zoals het is. Wij ondervinden geen hinder alleen plezier. Kom op tegen dit onrecht

 7. Leuk zo een gemeente die hun oude inwooners weg gaat pesten voor geld, ander reden kunnen er ja niet zijn. Toch echt ziek dat natuur en beesten moeten wijken voor steeds meer woonwijke die erder op kippenhokken lijken dan op gezellige dorpen. De gemeente en de zeurkoppen mogen zich diep schamen en als het slecht uitgaat voor de boer hoop ik dat hun uitzicht dan heel snel uit nog meer huizen bestaat !

 8. Erg slim van de gemeente om zo mee te gaan in zulke klaagcultuur. Zo leer je je inwoners aan, wie gaat klagen krijgt zowiezo gelijk. Maw. mag zulke gemeente in de toekomst weer heel wat meer klachten gaan verwachten.
  Wij hebben hier net hetzelfde, 90% van de mensen vinden dieren en dergelijke heel erg positief. 10% vindt het allemaal vies en stinken en een ongelooflijke overlast en begrijpen niet echt dat het vlees dat zij kopen in de supermarkt van zulke bedrijven komt. En hoe meer zij gaan klagen dat vlees ook duurder wordt. Erg spijtig dat nu ook een gemeente zo dom is om daar in mee te gaan.

 9. Alweer zo’n gemeente met medewerkers die geen ballen hebben alleen maar van die ja knikkers als hun het maar goed uitkomt, kom toch voor de hele gemeenschap op. Alweer ’n stelletje van die zeikers die wisten toen ze daar gingen bouwen hoe de situatie was, en als het achteraf niet helemaal naar hun zin dan maar zeiken tegen alles wat niet naar hun zin is. Zoals je ziet dat zo’n schapenhouder in hart en nieren die eerder voor zijn hobby kiest als voor het geld door zo’n stelletje zeikers z’n hobby of beroep zo moeilijk wordt gemaakt of zelf hiermee moet stoppen. Het zelfde heb ik ook mee gemaakt in mijn dorp mensen uit de stad die hier komen wonen in ons rustig dorpje komen meteen liggen te zeiken als het ’n keer naar stront ruikt of zeikt als er zomers s’morgens vroeg een pauw roept ’n ezel balkt of een haan kraait dit heb ik zelf meegemaakt dat mensen in het buitengebied klagen over hanengekraai s’morgens en dat het zelfs zover ging dat ik mijn op moest ruimen, einde hobby voor de hoenders die ik al 20 jaar had jammer dat dit zo kan.

 10. Bij toeval hebben we jullie reacties gezien want wij zijn niet zo actief op Internet we zijn blij verrast in grote lijnen klopt het verhaal als je het hele verhaal wil weten moet je me dat laten weten dan kan ik het naartoe mailen ik denk dat het ons zou helpen als je een reactie stuurt naar [email protected] cc [email protected] kpnplanet.nl dan weten wij ook wat ze ontvangen ik denk dat het vooral de publieke reactie is die de gemeente op andere gedachten kan brengen hoe meer hoe beter voorlopig is alles onzeker we hebben niet een de tijd gekregen om onze zienswijze fatsoenlijk op papier te zetten

 11. Heel toevallig was er tot 2x toe op de t.v. een uitspraak van Meester Visser dat een mens geen recht heeft op een vrij uitzicht. Deze lui moeten in een flat gaan zitten op 25 hoog hebben ze ook geen last van bomen, beestjes . en hebben ze een vrij uitzicht .
  Eigenlijk staan deze huizen er illegaal want ze hadden 200/300 meter naar achteren gemoeten omdat er al 30 jaar een agrarisch bedrijf zit.Voor Nico liepen er varkens en koeien. Wij hebben nog de voormalige varkens stal. De gemeente Ridderkerk probeert nu de gemaakte fouten over de rug van Nico te verdoezelen.

Geef een reactie