Schapenboer zoekt recht

Schapenboer Nico van der Wal gaat het handhavingsbesluit van de gemeente Ridderkerk aanvechten. Op straffe van een dwangsom moet de boer aan het Dijkje in Bolnes deze maand een kippen- en schapenhok en zijn opslagcontainer verwijderen. Ook moet hij zijn hooiberg verkleinen en losse materialen op zijn erf opruimen.
De advocaat van de boer zal deze week verzoeken om schorsing van het besluit bij de voorzieningenrechter. Dit moet Van der Wal de ruimte geven om zonder dwangsomdreiging zijn zaak te bepleiten bij de commissie voor bezwaar en beroep. Als hij bij deze commissie zijn gelijk niet krijgt wordt een verdere gang naar de rechter gemaakt. “Dan kan weleens allemaal nog zo’n drie jaar gaan duren” aldus de strijdbare boer, die niet begrijpt waarom de zaken niet op een minnelijke manier worden opgelost.
Hij was al eerder in voor mediation met drie over stank- en uitzicht klagende overburen. “Die gingen hier niet in mee omdat ze mij eigenlijk helemaal weg willen hebben. Maar ze krijgen me hier toch niet weg, want ik mag hier gewoon schapen houden” zegt Van der Wal.
De schapenhouder heeft een warm gevoel gekregen van alle bijval die hij heeft gekregen sinds de gemeente aankondigde om stappen te gaan zetten. “Er zijn spontaan handtekeningen verzameld om de gemeente op andere gedachten te brengen. Niemand op het Dijkje heeft er problemen mee dat ik hier zit. Ik heb 102 handtekeningen van mensen die willen dat het blijft zoals het is, maar de gemeente luistert alleen maar naar drie klagers die hadden kunnen weten hoe het hier was voor ze hun nieuwbouwwoning kochten” stelt Nico.

Schapenboer Nico van der Wal moet begin april de zeecontainer en een kippen- en schapenhok van zijn terrein aan het Dijkje in Bolnes hebben verwijderd. Ook moet hij op straffe van een dwangsom zijn hooiberg verkleinen en een einde maken aan opslag van diverse materialen. Als de schapenhouder in gebreke blijft moet hij € 500,– per week betalen, tot een maximum van € 5.000,– als de situatie niet verandert. Het gemeentebestuur van Ridderkerk kondigde in november al aan om te handhaven na klachten van bewoners van Waterland. De door Van der Wal ingebrachte zienswijzen ter verdediging zijn door burgemeester en wethouders afgewezen. Bewoners van het Dijkje zijn verontwaardigd over het optreden van de gemeente. Zij hebben als overburen geen enkel probleem met de boer.

Tekst : De Combinatie Ridderkerk. Foto Beverwaardigheden.nl

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: