Schapen Stadsherders grazen weer in IJsselmonde

Schapen grazen weer in IJsselmonde aan de Smeetslandsedijk

Dinsdagochtend arriveerde de witte bestelbus met aanhanger rond elf uur op de Smeetslandsedijk in IJsselmonde. Bewoners hadden al het mobiele hekwerk zien staan die daags daarvoor was neergezet door een van de Stadsherders.

Meestal is Maria, een van de twee Stadsherders, die de schapen komt brengen en verplaatst door IJsselmonde, zij is ook vaak te zien langs de geluidswallen van de A16 bij de Beverwaard het hele graasseizoen door!

De eerste lading schapen ongeveer 50 stuks worden uitgeladen, maar niet voordat de Border Collie uit de bestelbus is gehaald. Hij moet deze kudde in toom houden, volgens Maria. De schapen hebben meestal nog niet erg veel trek om hun nieuwe omgeving te verkennen. Toch verassend genoeg loopt de hele kudde het afgezette grasdeel aan de Smeetslandsedijk op, binnen het mobiele hekwerk. De Border Collie houdt de kudde goed in de gaten!

Border Collie in actie

Inmiddels zet Maria het zwakstroom op het hekwerk. Nu komt het erop aan of de jonge schapen, die tussen de kudde loopt, rustig blijven als zij die prikkel van het hekwerk voelen. Als de boel op hol slaat loopt de kudde het hekwerk omver en staan ze op de rijbaan.

Het blijft gelukkig allemaal rustig, en inmiddels worden de bomen ingesmeerd met schapenstront. Zo worden de bomen beschermt tegen de schapen, want die lusten het boomschors namelijk ook!

Hoewel de Stadsherder rond de 700 lammeren ter wereld bracht deze winter, is er nog een nieuwkomer te bewonderen. Maria wees naar de bestelbus. Daar zat een jonge Border Collie in. Nu nog in de kooi, maar als hij wat groter is mag hij het vak gaan leren van de andere honden en mee door IJsselmonde om de Stadsherders te ondersteunen. Zijn naam is Maui!

Nieuwe Border Collie aanwinst Maui

Wanneer de kudde naar Beverwaard komt is nog niet bekend. Het gras is nog niet voldoende gegroeid, volgens Maria. Als deze wel voldoende is hebben we al een kudde klaar staan op de Esch op noord. Dan zullen wij deze over de Van Brienenoordbrug naar zuid toe brengen.

Tekst en foto; Beverwaardigheden.nl