Schapen staan dit jaar voor het laatst op Zuid

Schaapskudde op de Van Brienenoordbrug

De schapen van “Stadsherders” Maria en Marlous zijn weer terug op Zuid. Inmiddels staat de kudde tussen de Beverwaard en Oud IJsselmonde! Vanaf daar zijn ze voor het laatst te bewonderen tot ongeveer half november rond de geluidswal bij de A16. In 2021 komen ze weer terug.

Vanochtend vroeg, even na de klok van tien uur, vertrokken zij met hun schapen vanaf “de Esch”, dat is gelegen aan de andere zijde van de Van Brienenoordbrug. De tocht leverde weer veel bekijks op van passanten, want er moest over het voet-fietspad gelopen worden met circa honderd schapen!

Het bedrijf “Stadsherder” maakt inmiddels een groei door zo staat te lezen op hun website.  Ze zijn allebei begonnen als vrijwilliger met hun honden bij M.A. Oosthoek, en doorgegroeid naar herder in vaste dienst. Nu 6 jaar verder en veel geleerd en ondernomen binnen dit bedrijf, zijn beide dames  vanaf 1 december 2019 met een eigen begrazingsbedrijf Stadsherders van der Velde-van der Drift begonnen. Inmiddels is de kudde van 500 schapen uitgegroeid naar 750 schapen dit afgelopen voorjaar.  Nu lopen er drie kuddes, oa in de gebieden bij Pijnacker-Nootdorp, Ijsselmonde, Beverwaard, Kralingsebos en de Esch.

De tocht vanuit “de Esch” naar Oud IJsselmonde verliep zonder noemenswaardige problemen! Daarbij kregen zij hulp van drie Bordercollie’s die de kudde bij elkaar moest houden tijdens de tocht van een half uur via de brug over de Nieuwe Maas naar de eindbestemming. De honden draaien als hongerige wolven om de kudde heen, maar ze doen niet minder dan op commando van de Stadsherder om de kudde in het gareel te houden. Die  krijgen de honden zowel in het engels als in het nederlands. Het maakt niet uit het zijn harde werkers, zegt Marlous!

De kudde is de brug gepasseerd en loopt via één van de (brom)fietstunnels Oud IJsselmonde binnen. Via de van Hoochstratenweg naar de Roelantweg waar de Koninginneweg wordt gepasseerd. Het eindpunt is inmiddels inzicht waar een afgebakend terrein ligt te wachten met gras voor de kudde. Hier begint het laatste rondje grazen voor dit jaar!

Opvallend is dat er meerendeels van de schapen zijn die een kleur op de bovenkant van hun vacht hebben, waaronder geel, rood en groen. Aan deze kleur kunnen de Stadsherders zien wanneer ongeveer de lammeren geboren zullen worden. Meestal ligt dit rond januari en februari!

De schaapskudde nadert haar eindbestemming

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.