Loevenstein is meer dan ontsnapping Hugo de Groot

Slot Loevenstein

Straatnamen in de Beverwaard. Ze zijn vernoemd naar kastelen, burchten en landhuizen die nog steeds te bezichtigen zijn. Bij een bezoek aan een van deze bouwwerken van eeuwen geleden kun je de historie van ons land opsnuiven van hoe men toen leefde!

                                                                        Slot Loevenstein (Loevensteinsingel)

Het moet eerst maar even gezegd worden, wat is het verschil tussen een Slot en een Kasteel? Eigenlijk zit er niet zoveel verschil in dan dat er in Slot Loevenstein wel meer mensen woonden. De bekendste gebeurtenis, de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot bijna 400 jaar geleden! Toch was er nog een spectaculaire ontsnapping van een gevangenen, maar die mag men zelf gaan ontdekken!

In het zuid westelijke gedeelte van provincie Gelderland is zij gelegen waar de rivier de Beneden Merwede overgaat in de Waal. Aan de overkant van deze rivieren ligt Gorinchem. Dit vermeldt hebbende omdat Loevenstein beter bereikbaar is per OV vanuit deze plaats met een voet/fietsveer. Per auto ongeveer 50 minuten rijden vanuit Rotterdam via de provincie Noord Brabant.

Toegangsbrug Slot Loevenstein

Loevenstein is toegankelijk met een lange loopbrug naar de toegangspoort, maar dan ben je nog niet in het Slot Loevenstein zelf! Twee rijen met woningen volgen dan op de binnenplaats waar tussen in een monumentale Kastanjeboom staat. Het is eigenlijk een kleine gemeenschap die leefde tussen de hoge verdedigingswallen rondom het Slot omringd door water? Overigens heeft het meerdere functies gehad waaronder een Staatsgevangenis!

Hier in deze woningen begint de historie van Loevenstein! Een museum vol met gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven destijds, voorwerpen die wij dagelijks nog gebruiken of kennen. Dit is een ware schatkamer voor de liefhebber!

Na het museum kun je een bezoek brengen aan het grootste bewoonde gedeelte van Loevenstein! Via een ophaalbrug is deze toegankelijk. Dwalend door het smalle gangen, waar zelfs ook een kerk aanwezig is, is één van de kamers de moeite waard om bij stil te staan.

Aardewerk in het museum

Hier wordt de geschiedenis beschreven over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De historie van Hugo de Groot wordt hier beschreven, want de meesten kennen Hugo De Groot alleen van de ontsnapping in een boekenkist. Toch in die periode heeft hij veel betekend!

Als je over de verdedigingswallen van Loevenstein heen loopt krijgt men een prachtig horizon voorgeschoteld met zicht op het rivierenknooppunt de Beneden Merwede en de Waal! Daarvoor langs gelegen ligt een langgerekte weids natuurgebied genaamd Munnikenland met dieren bestaande uit verschillende grazers. Vooral de kudde met Koniks-paarden trekt de aandacht, en maakt dit landschap rondom Slot Loevenstein tot een prachtig Hollands landschap!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.