Schaatsplezier IJsclub Thialf komt nooit meer terug

Vervallen clubgebouw IJsclub Thialf aan de Reyerdijk

Wie ooit nog de hoop heeft gehad dat de natuurijsbaan zijn hekken zou openen voor een paar uur schaatsplezier die heeft het mis! Hoop is vaak uitgestelde teleurstelling, zegt men!

IJsclub Thialf aan de Reyerdijk in IJsselmonde is nu uiteindelijk ten prooi gevallen aan de nieuwbouw van circa 30 woningen begin 2022. Dat duurt nog een jaar voordat er gebouwd gaat worden, maar kort geleden is de grond glad gestreken door een aannemer. Ruim 20 jaar lag het terrein braak die nog wel even tijdelijk gebruikt is voor de bouw van het Maasstad Ziekenhuis, ook stonden er nog vele jaren schapen op te grazen! De natuur heeft daarna bezit van het terrein genomen, en er werd eigenlijk niet meer naar omgekeken.

Toch zullen vele ras IJsselmondenaren, die nu van middelbare leeftijd zijn, mooie herinneringen hebben aan deze ijsbaan. Zij waren destijds de jeugd van toen in de jaren “60, “70 en 80 van de vorige eeuw! Zodra de winter zich aandiende werd het terrein onderwater gezet, en koning winter deed de rest. Hoe langer de winter des te langer het schaatsplezier. Niet alleen de IJsselmondenaren stonden daar op de ijzers, maar ook die vanuit Rotterdam Zuid, en misschien nog wel vanuit Noord? De tram stopte immers voor de hekken die nu half verscholen achter het groen staan! Het schaatsplezier ging in de avonden gewoon verder, want verlichting en muziek was aanwezig op de ijspiste. De ietwat flauwe oranje kleur van de lampen verlichte de ijsbaan en uit de speakers klonk een blikkerige geluid welke de muziek voorstelde.

Clubgebouw gezien vanaf de IJsselmondse Randweg

Helaas ging het eind van de vorige eeuw mis! IJsclub Thialf had een lange historie die in 1901 begon en eindigde in 1998 zo staat vermeld. De winters voor een dikke mooie ijslaag bleven op den duur uit, en het onderhoud van de ijsbaan vergde de nodige aandacht, zo naar verluidt! De ijsclub van bijna honderd jaar oud ging tot verdriet van velen uiteindelijk ten onder, en moest haar hekken voorgoed sluiten.

Als je nu een blik werpt op het terrein dan geeft het niet de indruk dat daar ooit een natuurijsbaan is geweest! Bij de toegangshekken stond een houtengebouw die als kassa diende. Deze is onlangs gesloopt! Aan de andere zijde van die ingang stond een kantine. Daar kon men de schaatsen onderbinden of als het koud was zich even opwarmen. Dit was eigenlijk het clubgebouw van “IJsclub Thialf” deze staat er nog wel, afgedicht met houtenplaten aan de buitenzijde. Het dak is deels overwoekerd door het nodige groen, en is deels ingestort! Aan de voorzijde staat nog wel te lezen d.m.v. een klein bordje ‘De IJsclub is niet aansprakelijk voor diefstal of ongevallen’! Dat zal bij de meeste schaatsliefhebbers een rotzorg zijn geweest als zij maar gewoon konden schaatsen! Helaas blijven zij met herinneringen zitten van die mooie lange winters!

Als die 30 huizen er komen dan mogen we hopen dat de straat waarin zij komen te staan de naam draagt van de voormalige IJsclub Thialf-terrein! Dat zou een mooie geste zijn van de gemeente naar de liefhebbers toe van deze natuurijsbaan van weleer? Thialfstraat lijkt een geschikte naam!

De overwoekerde ingang van het terrein

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.