Rotterdams Wijktheater speelt “Zomaar een straat” in Islemunda

Zomaar een Straat RWT Foto door Marc Brants ©

Samen met ervaringsdeskundigen maakt het Rotterdams Wijktheater (RWT) het thema ‘schulden’ voelbaar in de hartverwarmende voorstelling Zomaar een Straat, waarin publiek en spelers ook met elkaar eten. Vanaf 6 december te zien in Islemunda.

“Welkom in onze straat. Dit is een straat als zovelen. Er bestaan vele straten
als deze, maar vandaag zijn wij in Rotterdam, Rotterdam IJsselmonde om
precies te zijn. En we noemen deze straat even voor het gemak… Willem de
Zwijgerstraat.”

Als in een schilderij van Rembrandt staan de 14 spelers van Zomaar een Straat
bewegingsloos en in kleurrijke kleding opgesteld en kijken indringend het publiek aan. Ze kiezen ervoor zich niet langer te schamen voor hun situatie en zijn er klaar voor om hun verhaal te delen. Sterker nog, hun aanwezigheid op het toneel toont een enorme rijkdom: een rijkdom aan levensverhalen, aan karakters, aan culturen, smaken en aan kracht.

Het Rotterdams Wijktheater, gevestigd in IJsselmonde, een van de armste wijken van Rotterdam, werkt al meer dan 27 jaar met mensen die niet uit zichzelf in aanraking komen met theater, en waarvan er velen te maken hebben met schuldenkwesties.
RWT-regisseurs Stefan van Hees en Liselot van de Geer besloten een jaar geleden om zich verder te verdiepen in het thema armoede en spraken hiervoor vele ervaringsdeskundigen en hulporganisaties. Ze ontdekten dat armoedebestrijding zich op de eerste plaats richt op het in- en oplossen van de schulden, maar dat er weinig
aandacht is voor de gevoelens van schaamte die veel mensen ervaren. Van Hees: “Dit maakt dat mensen die in deze situatie zitten het lastig vinden om een hulpvraag neer te leggen bij de gemeente en organisaties die hen hierbij zouden kunnen helpen. Schaamte belemmert hen de juiste hulp te krijgen en kan daarnaast zorgen voor een sociaal isolement.”

TABOES DOORBREKEN en VERBINDEN
Het Rotterdams Wijktheater is een specialist in het samenbrengen en verbinden van groepen en individuen door het samen maken van een theatervoorstelling. Van Hees: “Uit ervaring weet ik dat theater een rol kan spelen in het doorbreken van taboes.”

Een dialoog kan niet worden gevoerd zonder een publiek van ervaringsdeskundigen. Het RWT vindt het daarom belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om Zomaar een Straat te zien. Een kaartje voor de voorstelling kost €10,- incl. eten. Mensen voor wie de entreeprijs een drempel is om te komen kijken, wordt gevraagd contact op te nemen met info@rotterdamswijktheater.nl zodat er een passende oplossing
gevonden kan worden.
Zomaar een Straat is de eerste voorstelling in een langer lopend project rondom armoede. De voorstelling heeft haar try-out op vrijdag 6 december en haar première op 7 december 2019 in Islemunda, podium van IJsselmonde, en speelt daar nog t/m 12 december. Kaartjes à €10 zijn inclusief een warme maaltijd en kunnen gekocht worden via www.islemunda.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.