Rotterdam verhoogt boetes zwerfvuil

Rotterdam verhoogd de boetes fors t.a.v. afval op straat gooien, of het verkeerd aanbieden van huisvuil. Uiteindelijk kan men nog een werkstraf tegemoet zien als men het te bont maakt. Vooraf zijn hier dan al fikse boetes uitgedeeld voor notoire vervuilers. Je kunt kunt je afvragen of dit afschrikwekkende beleid enige zoden aan de dijk zet. Er zijn te weinig handhavers aanwezig in de wijk omdat te controleren dus de pakkans is nog steeds erg klein!

In Rotterdam worden de boetes voor afval op straat gooien en het verkeerd aanbieden van vuilniszakken flink verhoogd. Vanaf 15 april 2015 krijgen mensen die meerdere keren rommel op straat gooien bij elke extra overtreding een hogere boete oplopend tot 420 euro. De boetes voor verkeerd geplaatste vuilniszakken worden ook verhoogd en lopen op tot uiteindelijk 500 euro of een werkstraf van 3 dagen zwerfvuil opruimen.

Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte): “Ik zie teveel troep op straat. Mensen gooien soms onnadenkend hun vuil op de stoep, waardoor de stad vies wordt en Rotterdammers zich onveiliger voelen. Dat gaan we aanpakken. We gaan de boetes fors verhogen om de verrommeling van onze publieke ruimte tegen te houden. Stadswachten zullen op hotspots ook in burger gaan handhaven zodat de pakkans groter is. Dit werkt zowel preventief als repressief.”

Rotterdamse Hufterboete voor vuil op straat gooien
De boete voor afval op straat gooien is landelijk vastgesteld op 140 euro. Bij meerdere overtredingen voegt Rotterdam “de Rotterdamse Hufterboete” toe. Vanaf 15 april 2015 is de boete bij de tweede overtreding 280 euro en bij de derde overtreding 420 euro of 140 euro en 5 dagen werkstraf.

Rotterdam wil ook dat de boete voor het eerste zwerfvuildelict omhoog gaat. Wethouder Eerdmans gaat daarom komende maand bij de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur pleiten voor een verhoging in het kader van de zogenaamde landelijke “hufterboete” die al voor een aantal overtredingen bestaat.

Zakken naast de container 
De boete voor verkeerd aangeboden huisvuil wordt vanaf 15 april 2015 met bijna 10% verhoogd van 115 euro naar 125 euro. Bij een tweede overtreding is de boete 215 euro. Recidivisten die meer dan twee keer hun huisvuil verkeerd aanbieden krijgen de derde keer een boete van 90 euro met een last onder dwangsom van 500 euro. Bij de vierde overtreding moet die 500 euro worden betaald of moet de overtreder 3 dagen zwerfvuil opruimen in de eigen buurt.

Handhaven in burger 
Stadwachten gaan meer op basis van meldingen en beschikbare informatie handhaven op zwerfvuil en vuilniszakken die naast de container staan. Op plekken waar veel klachten zijn gaan stadswachten op bepaalde momenten niet in uniform, dus in burger handhaven.

In het coalitieakkoord 2014-2018 “Rotterdam volle kracht vooruit” is het substantieel verhogen van de boetes voor zwerfafval en het verkeerd aanbieden van huisvuil aangekondigd. De hogere boetes maken onderdeel uit van een zwerfvuiloffensief dat wethouder Eerdmans medio april presenteert.

Nieuwe boetes Rotterdam

  1eovertreding 2eovertreding 3eovertreding 4eovertreding
Afval op straat gooien (heterdaad) 140 euro 280 euro of 3 dagen werkstraf 420 euro of 140 euro en 5 dagen werkstraf 420 euro of 140 euro en 5 dagen werkstraf

 

Verkeerd plaatsen vuilniszak 125 euro 215 euro 90 euro en last onder dwangsom van 500 euro Betalen 500 euro of 3 dagen werkstraf

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.