Publiekvoorlichters langs deuren voor schoner riool

Verstopping riool Rhijnhauwensingel
Verstopping riool Rhijnhauwensingel

Vanaf 5 november start de gemeente in een deel van de Beverwaard met een aanbelactie. Zes publieksvoorlichters gaan een week lang langs de deuren en geven de bewoners informatie over hoe zij problemen met het riool kunnen voorkomen.

Al meerdere malen besteedde de Beverwaardigheden aandacht aan dit probleem waarbij toch vaak de bewoners de boosdoeners waren als er een riool verstopt was geraakt. Afgelopen jaar was dit het geval op de Oude Watering en de Rhijnhauwensingel(zie foto). Oorzaak was dat de riolen verstopt zaten met katoenen doekjes of van die aard. Hoge kosten zijn hiermee gemoeid die uiteindelijk weer op het bord van de belasting betaler in Rotterdam wordt neergelegd. Dus we zijn gebaat bij een schoon rioolstelsel in de Beverwaard!

Mag u vet of olie door het toilet spoelen? Nee, vang het op in de fles en gooi het in de bak bij milieustation of ander inleverpunt. Heel veel Rotterdammers weten dit niet. De gemeente ondervindt hierdoor regelmatig problemen, zoals vastlopende rioolpompen. Deze problemen komen in de hele stad voor, maar er zijn een aantal gebieden waar dit heel vaak voorkomt, waaronder Beverwaard.

Hou vet en olie apart!
Vastlopende pompen in de rioolgemalen zijn een veel voorkomend probleem in Rotterdam. De oorzaak is vaak te vinden in het doorspoelen van spullen door de wc en gootsteen die niet in het riool thuishoren, zoals luiers, maandverband, tampons, vet en schoonmaakdoekjes. Vet en olie zijn een groot probleem in Rotterdam. Het stolt in de rioolbuizen en blijft aan de wanden kleven, waardoor de doorstroming niet goed meer is. Ook in de pompen vormt het grote klonten, waardoor deze vastloopt.

Het riool is van ons allemaal!
In totaal bellen de voorlichters bij zo’n 1.000 woningen aan. Daarbij gebruiken ze de folder ‘Het riool is van ons allemaal’.
De bedoeling is dat de bewoners zich bewust worden van de gevolgen van verkeerd gebruik van het riool, zoals verstopping en wateroverlast, maar mogelijk ook een stijging van de rioolheffing die zij jaarlijks betalen.

Kijk voor meer informatie over water en riolering op: “http://www.rotterdam.nl/waterloket” www.rotterdam.nl/waterloket
Of volg het Waterloket op twitter: @Waterloket010

Lees meer! http://www.rotterdam.nl/aanbelactieovergoedgebruikrioleringinbeverwaard

Bron: Rotterdam, foto Beverwaardigheden.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.