Poll; “Bouwen in park de Twee Heuvels een goed idee”?

We zouden er een referendum over uit kunnen schrijven in IJsselmonde met de vraag, “Bouwen in park IJsselmonde een goed idee”? Gezien de hoge kosten hiervan kunnen we beter eerst gebruik maken van de kleinschalige aanwezige media in IJsselmonde om te peilen wat zij van de huidige plannen vinden van de gemeente Rotterdam! Dus ook via deze website.

Gisteren was er in de raadscommissie Bouwen-Wonen-Buitenruimte van Rotterdam een eerste ronde over het bouwen van huizen in het park de Twee Heuvels in IJsselmonde. Deze vergadering ging over de gebiedsvisie waar het park onderdeel van uit maakt. De sportcampus en het eventuele nieuwe Feyenoordstadion vallen hier ook onder.

Het moge duidelijk zijn dat de Partij voor de Dieren en GroenLinks de grootste tegenstanders zijn van de bouw van huizen in het park. Dit puur uit oogpunt voor het aanwezige stadsgroen en de dieren die hier in leven. CDA, Leefbaar Rotterdam en D66 hadden hier een andere visie over, het park welke er verpauperd bij ligt, gaat er kwalitatief op vooruit als er huizen komen. Jarenlang is er weinig onderhoud gepleegd dat erkende men dan ook wel, maar het lijkt schijnbaar te rechtvaardigen om er huizen te bouwen dat het park er beter van wordt.

Als er toch gebouwd wordt dan moet het allemaal onderzocht worden door verschillende instanties, wat betekent het voor de grondstructuur, de waterhuishouding, de flora en fauna. Welke invloed heeft de NAM locatie gehad die ooit aan het begin van de Dwarsdijk heeft gestaan? Tot op heden is daar nog niets van bekend, kortom men vreest voor de effecten op voorhand al. Overigens valt in het concept masterplan Sportcampus, park de Twee Heuvels uit 2012 nog geen plannen voor huizen bouw te ontdekken?

Wel hebben omwonende hun visie op dit conceptplan uit 2012 kunnen geven destijds. Volgens hen is daar onvoldoende naar geluisterd en blijkt in het nieuwe conceptplan van september 2016 weinig van terug te vinden.

In de commissie vroeg men zich ook af waarom de braakliggende terreinen in Lombardijen en Hordijkerveld nog steeds niet bebouwd waren? Bewoners moesten daar wijken voor nieuwbouw waar tot nu toe weinig van terecht is gekomen. Lijkt het dan niet reëler om daar eerst te bouwen dan stadsgroen aan te enden? Die blijken volgens de wethouder al een bestemming te hebben. Welke is niet duidelijk?

Park de Twee Heuvels is ontworpen als wijkpark, gelegen in het centrum van de wijk IJsselmonde, ten noordwesten van het wijkwinkelcentrum. Het is een park van ongeveer 25 hectare, in grootte vergelijkbaar met het stadspark bij de Euromast of het Prinsenpark in woonwijk ’t Lage Land. Het park is gesitueerd op de vroegere polder Klein Nieuwland, een voormalig weidegebied dat aan de oostzijde werd begrensd door de nog deels bestaande en herkenbare Kerkedijk, aan de noordkant door de Kreekschedijk (Dwarsdijk) en in het westen door de Kreek(haven). Het park is in de jaren zestig van de 20e eeuw ontworpen door landschapsarchitect Jan Roeterink in de Engelse Landschapsstijl.

U kunt mee doen aan de Poll via de voorpagina van deze website. Voor foto’s van het park verwijs ik u naar de facebookpagina Beverwaardigheden.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.