Parkeeroverlast deelscooters op Oude Watering bereikt dieptepunt

Deelscooters op de Oude Watering afgelopen weekend

Deelscooters, het zijn voor een groot aantal Rotterdammers een populair vervoermiddel geworden om je te verplaatsen door de stad, en dus ook naar Zuid!

Het probleem is waar stal je nu die deelscooter als je hem gebruikt hebt? Als je de app download van een deelscooterbedrijf van Felyx, GoSharing of Check dan kun je op een virtuele kaart zien op je smartphone waar je de deelscooter na gebruik moet parkeren! De gebieden worden gemarkeerd en dus hoeft het niet zo moeilijk te zijn waar je met de app het gebruik van de deelscooter parkeert en afsluit!

Sluit je de deelscooter af op een plaats waar het niet is toegestaan, dan blijft de meter doorlopen en kom je voor het gebruik uiteindelijk voor hoge kosten te staan. In het NRC stond onlangs hier ook een artikel over, zeker een aanrader om dit artikel te lezen.

Je kan dus door Zuid heen zoeven, maar je mag er niet stoppen”!, staat in het artikel te lezen, maar daar denken de bewoners van Beverwaard de laatste weken heel anders over. Afgezien dat er wel eens een half gesloopte deelscooter in een sloot of zoals onlangs in een park wordt aangetroffen, heeft bijvoorbeeld GoSharing in de Beverwaard meerdere afsluitgebieden voor hun deelscooters en Felyx heeft er maar twee. Overigens is niet bekend of Check in de Beverwaard geparkeerd kan worden?

Toeval of niet, het winkelgebied in het centrum aan de Oude Watering in Beverwaard, zijn voor beide deels toegankelijk om de deelscooter af te sluiten, en dan krijg je een chaos op het voetpad waarbij bewoners dan letterlijk over de rijbaan voor het snelverkeer moeten lopen. Levensgevaarlijk natuurlijk, zeker voor bewoners die slecht ter been zijn of afhankelijk zijn van hulpmiddelen waaronder een rollator of met een scootmobiel!

Wie bepaalt nu die gebieden waar een deelscooter kan worden afgesloten?  Een simpele vraag aan een van deze bedrijven en leert dat dit in samenspraak gaat met de gemeente Rotterdam. Dat is toch wel op zijn zachts gezegd merkwaardig te noemen, want zie wat er voor een overlast ontstaan is bij de Oude Watering afgelopen weekend. Fierljeppend moesten de bewoners zich een weg banen langs maar liefst dertien geparkeerde deelscooters van voornamelijk Felyx, en die blokkeerden grootste deel van het voetpad!

Niet alleen bewoners klagen steen en been, ook een medewerker van een winkel is hoogst verbaasd dat dit zo maar kan! Een bewoner sprak de handhaving hierop aan afgelopen weekend, nu kun je niet verwachten dat handhaving 13 scooters gaat verplaatsen, maar een serieuze notitie over deze deelsmijtscooters had op zijn plaats geweest? Uiteindelijk zijn zij de oren en ogen van de wijk als er problemen zijn of ontstaan?

Kijken we even naar verordening van Rotterdam uit 2016 t.a.v. parkeren bromfietsen/scooters, – dan moeten zij buiten de rijbaan opgesteld worden, zonder het verkeer van andere weggebruikers (dus ook voetgangers) te hinderen. Fietsen en tweewielige bromfietsen mogen ook opgesteld worden op parkeerplaatsen die door het bord P met een onderbord ‘fiets – bromfiets’ worden aangegeven, aldus de website van de gemeente Rotterdam. In feite komt dit er nu dus op neer dat het afsluiten van de deelscooters op het voetpad zeker niet gewenst en ontoelaatbaar is, en dat het afsluitgebied in de app van deze bedrijven verwijdert of aangepast dient te worden?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om helemaal geen deelscooters meer toe te staan in de Beverwaard! De deelscooter is niet meer weg te denken in Rotterdam. Toch voor de situatie op de Oude Watering in Beverwaard zou die uitzondering moeten gaan gelden gezien de overlast van de laatste tijd? Is dit dan uitvoerbaar? Jazeker, want in het centrum van Rotterdam zijn er meerdere gebieden waar de deelscooters niet welkom zijn, en op de Lijnbaan al helemaal niet!

Op winkelgebied de Lijnbaan zijn deelscooters niet welkom

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.