Oogstfeest in de educatievetuin De Valkenburgsingel

Op 24 september is er een Oogstfeest in de educatievetuin aan de Valkenburgsingel, en de wijkbewoners zijn welkom op die dag! We vieren dat we een mooi seizoen hebben gehad op de vernieuwde tuin, zo staat op de website te lezen! Dat vraagt om uitleg aan de tuinbeheerder Vincent die dinsdagmiddag druk bezig is op de educatievetuin, want de droogte deze zomer zou toch ook te zien moeten zijn in deze tuin aan de gewassen? Niets is minder waar, alles groeit er volop! De educatievetuin is niet omgeploegd voordat de zaden en stekjes van de groenten de grond in gingen. Wel is er een dikke humuslaag aangebracht. Verder ligt de eductievetuin nog redelijk beschut tussen de bomen van het randpark langs de A16, en of dat mede het succes is dat alles toch groeit?

Tussen de twee lessen door, voor groepen 6 en 7 voor de bassischolen uit de Beverwaard, praat de tuinman met genoegen over de vernieuwde tuin De Valkenburgsingel genaamd in Beverwaard. Als de poort open staat en de vlaggen aan de buitenzijde van het hek wapperen dan staat het ieder vrij om even een kijkje te komen nemen op de tuinen die vol staan met groenten en bloemen op dit moment. De oogst kan over een paar weken gaan plaatsvinden!

Voorheen vielen deze educatievetuin(en) onder beheer van Sport en Recreatie Rotterdam. In 2019, zo staat te lezen op de website natuurstad.nl. werden de educatievetuinen en ook kinderboerderijen onder gebracht bij de nieuwe Stichting Natuurstad Rotterdam.

Kinderen gaan hier zelf aan de slag op een eigen tuintje. Een ontdekkingsreis van zaadje tot oogst! Niet zo strak in de plantvakken als voorheen, maar speelser aangelegd waar de kinderen kunnen tuinieren!

Het zaaigoed proberen de educatievetuinen zelf op te brengen voor het volgende bloei-jaar. Alle soorten groenten waaronder sla, radijs, paprika’s, aardappelen en pompoenen etc… zijn hier te vinden, en komen volgend jaar dan weer terug.

Al die groentes staan er niet slecht bij? Volgens Vincent hebben we de natuur zijn gang laten gaan in de enorme droge periode dit jaar, toch de regenbui van afgelopen maandagavond over de tuin helpt absoluut.

Wijzend op de kampioenspompoen is de vraag of deze de grootste is van dit seizoen? Niet bepaald zegt Vincent, deze heeft last gehad van slakken. Overigens wordt het kampioenschap gehouden onder de overige educatievetuinen in Rotterdam wie de grootste pompoen kweekt.

Dus 24 september is er een Oogstfeestdag, daar kunnen de liefhebbers genieten van een kom pompoensoep en krijgt men uitleg over No-dig tuinieren. Kinderen kunnen op zoek naar bodembeestjes en deze onderzoeken.

Ze verkopen verschillende soorten (sier)pompoenen, aardbeienplantjes en vlinderstruiken.

Wanneer: Zaterdagmiddag 24 september
Hoe laat: Van 13:00 uur tot 16:00 uur
Voor wie: Deze activiteit is leuk voor iedereen
Kosten: Gratis (of een vrijwillige bijdrage voor de tuin)

Bron: website Natuurstad.nl, foto’s Beverwaardigheden.nl