Na de zomer beslissing variant getijdenpark Eiland van Brienenoord

Na de zomer zal er pas een beslissing worden genomen welke variant het gaat worden voor de aanleg van een nieuw getijdenpark op het Eiland van Brienenoord. Men wil eerst het milieu effect rapport (MER) afwachten!

Bijeenkomst Eiland van Brienenoord

Gisteravond kwamen circa vijftig belangstellenden af op de bijeenkomst op het eiland over de toekomst en de laatste stand van zaken. Via de gemeente kregen zij te horen over een nieuwe aan te leggen getijdenpark. Er lagen al eerder drie varianten ter tafel waarvan er gisteravond in de kantine van de VTV twee werden besproken. Die kregen namelijk de voorkeur bij monde van de gemeente en de landschapsarchitect.

Puur kijkend wat dit plan inhoud, dan betekent dat het eiland een enorme boost krijgt voor watervogels en plantengroei in de toekomst. Die zijn er nu namelijk ook al terug te vinden, maar straks nog meer op de flauw afvloeiende oevers van de getijdengeul!

Het is duidelijk dat het een complex probleem is omdat men hier te maken heeft met getijden. Daarbij wil men het karakter van de bouw van de metrotunnels op het eiland in de vorige eeuw behouden. Je kon proeven dat daar ook nog wel een prijskaartje aanhing? Deze krijgt ook dan weer de voorkeur van de twee varianten die zijn overgebleven.

Getijdengeul variant via Bouwdok

De tweede variant lijkt op zich simpeler, maar ook hier is dus het nodige onderzoek nog nodig wat de effecten zijn. Aan de Maaszijde wordt dan op het westelijke gedeelte een opening gemaakt die dwars over het eiland komt te liggen en uitmond in het Zuiddiepje. Hierdoor wordt het eiland wel in tweeën gedeelt waardoor het huidige rondje over het eiland niet meer mogelijk is!

Dat kwam op kritiek te staan vanuit het publiek. Het mooie nu is dat men een rondje over het eiland kan lopen, maar straks als de getijde geul er ligt is dat niet meer mogelijk, een deel van het eiland komt afgescheiden te liggen. Een extra loopbrug over de getijdengeul kan dat nog mogelijk maken. Toch door de aanleg van een nieuwe tweede brug is het rondje nog wel mogelijk, maar op een andere manier (zie foto’s)!

Met de aanleg van die tweede brug wordt het dan een onderdeel van het nieuwe Stadionpark. Onlangs werd het Park de Twee Heuvels, die binnenkort opnieuw wordt ingericht daar ook een onderdeel van. Via de Kreeksekade loopt men dan in één tijd door op het Eiland van Brienenoord via de nieuw aan te leggen brug.

Ook dit kwam op kritiek te staan via de microfoon van RTV Rijnmond. De eilandbewoners geven wel te verstaan dat de plannen heel mooi zijn, maar niet voor hun eiland. Het gaat veel meer bezoekers trekken in recreatieve sfeer. Kortom zeggen zij het is met de rust op het eiland gedaan! Als alles volgens plan verloopt begint men in 2019 met de klus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.