Met verkeersdiploma op zak naar voortgezet onderwijs

Volgens het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) worden kinderen veel te lang met de auto naar school gebracht. Hierdoor zijn ze later niet goed voorbereid op de fietstocht naar de middelbare school. Zeker 90% woont op loop of fietsafstand zo stellen zij vast. Toch worden 1 op de 3 leerlingen naar school gebracht met de auto.

De ouders brengen de kinderen naar school omdat zij de route naar school gevaarlijk vinden, maar zijn zelf daar debet aan. Daar heeft het KpVV wel een punt. Niet zo zeer dat de routes gevaarlijk zijn rondom de scholen integendeel, maar wel de drukte met autoverkeer is ergerlijk. Dit resulteerde dat nog niet zo lang geleden dat het Gronsveldferf tot éénrichtingsweg werd gemaakt. Het verkeersbeeld is hierdoor een stuk rustiger geworden, maar het blijft er druk met autoverkeer. Door deze verkeersmaatregel roepen de ouders dan ook, zie je wel de route is gevaarlijk! Lopen en fietsen is nu eenmaal gezonder.

De vraag ligt voor de hand hoe het is gesteld met de leerlingen van groep acht die straks de wijk uit moeten fietsen naar de middelbare school. De drie scholen in de Beverwaard kregen de vraag voorgelegd hoe zij de leerlingen er op voorbereiden. RK de Regenboog geeft de kinderen in groep 7 theorieles, en examen. Verder kunnen zij hun theoretische verkeersdiploma behalen. In groep 8 kunnen ze hun praktijk verkeersdiploma halen door middel van een fietsverkeersexamen in de Beverwaard. Bij dit laatste wordt samengewerkt met de stadswachten en ouders, aldus directeur George Leuver van deze school

Volgens Nico Bakker, directeur van de PC de Regenboog, krijgen ook zijn leerlingen theorielessen in verkeer, en sluiten dit af met een theorie examen. Dat examen is afkomstig van VVN. Kinderen kunnen hiervoor een diploma behalen. Het oefenen in de praktijk doen wij wanneer we met de groep het de weg op gaan. Dat doen we jaarlijks 3 keer per fiets. Eén van die drie keren maken we er een fietsdag van, waarbij we de voortgezet onderwijsschool bezoeken, en de omgeving verder verkennen. Door deze drie fietsbezoeken leren de leerlingen de praktijk op de route die zij volgend schooljaar gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.