Lozing chemicalie in riool aan de Schinnenbaan

Chemicalie lozing in riool Schinnenbaan

Vandaag hebben diverse instanties uit moeten rukken, waaronder Brandweer, DCMR,  Gemeente, Politie en Roteb, voor een vreemde geur aan de Schinnenbaan. Het bleek vanuit het rioolstelsel te komen. Nadat deze geopend was bleek het tot nu toe om een onbekend goedje te gaan. Een medewerker van de Roteb kreeg ietwat last van prikkelende ogen, maar hoefde daarvoor niet behandelt te worden.

Daarop ging men op onderzoek uit, en over een lengte van 250 tot 300 meter werden putdeksel opengelegd om te zien hoever de omvang van de verontreiniging was. Een witte substantie lag duidelijk zichtbaar op de bovenste laag.

Tijdens de eerste meting bleek dat er een explosieve gasvorm aanwezig was in de rioolbuis van 70%. Dit gevaar heeft mede kunnen ontstaan omdat in de Beverwaard het rioolstelsel separaat is. Het regenwater en afvalwater zijn gescheiden van elkaar, dus doorstroming is er nauwelijks in de rioolbuis waar de geur zich bevond. De gassen hadden zich al opgehoopt, en het had dus verkeerd af kunnen lopen als er per ongeluk vuur bij was gekomen? De gevolgen waren dan niet te overzien geweest.

Diverse malen werden er detectiemetingen verricht door brandweer en de DCMR om te bezien of het gevaar van gas was gedaald. De Roteb heeft als laatste de betreffende riolen uitgezogen.

Chemicalie in riool Schinnenbaan

Rest nog de vraag wie hier verantwoordelijk voor is? Dat blijkt meestal moeilijk te achterhalen te zijn volgens de deskundigen die daar opdat moment aanwezig waren.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.