Park de Twee Heuvels ondergaat een transformatie

Park de Twee Heuvels

In 2018 is het zover, dan wordt er aangevangen met de transformatie van het Park de Twee Heuvels. Afgelopen donderdag was er een presentatie op de visie hoe het park er eind 2019 uitgaat zien! Belangstellenden konden hun mening geven over de toekomstplannen van dit park.

Het park, ingeklemd tussen een aantal verkeersaders in IJsselmonde, zal een ander karakter krijgen. Nu wandelen er liefhebbers van het park al dan niet met hun honden. Straks als het park eenmaal klaar is krijgt het meer een functie zoals het Zuiderpark. Het element recreatieve sfeer wordt toegevoegd, dus meer bezoekers.

Het park is gebouwd eind jaren “60 en beginjaren ’70 van de vorige eeuw. Quote “De huidige staat van het Park de Twee Heuvels is een optelsom of misschien wel aftreksom van de ingrepen die door de jaren heen op het park zijn uitgevoerd. Met het niet maken van een aantal cruciale onderdelen in het park, zoals de muren met fontein en waterval en de bezuinigingsronde uit de jaren tachtig, is een verval ingezet van een park dat met betrekking tot beplanting nu juist een mooie leeftijd heeft bereikt. De verleiding die het park in ontwerp in zich heeft, is met deze ingrepen door de jaren heen sterk afgenomen. Het kleurloze en saaie park zoals dat nu te bezoeken is, is nooit zo bedoeld. Het onderscheid tussen de bosblokken, de bomenweides, de tuinen en de gazons is als gevolg van de ingrepen uit de jaren tachtig én het niet bekend zijn van de oorspronkelijke ontwerpbedoelingen bij de beheerders, geheel verdwenen”. Einde Quote

De transformatie van dit park komt niet alleen vanuit de gemeente Rotterdam tot stand. In het rapport over Park de Twee Heuvels zijn een scala aan organisatie’s en bewoners betrokken. Dit is vertaald in een omgevingsonderzoek waarin zij aangeven hoe op dit moment tegen het park wordt aangekeken.

Voor de meeste ligt het centraal, het is stil en het is een mooi park met waardevol groen. Achterstallig onderhoud, een onveilig gevoel en een éénzijdig gebruik zijn de minpunten. Uit het omgevingsonderzoek zijn ook ideeën ontstaan deze zijn ook te lezen in het rapport op bladzijde 14!

Toch zal de grootse zorg zijn hoe het park er uit gaat zien qua groen na deze ingreep? In het rapport staat dat er keuzes moeten gemaakt worden, en dat de uitdunning voor meer veiligheid moet zorgen. Daar ontstaat meestal een spanningsveld tussen belanghebbenden? Die zijn tot nu toe bij deze plannen niet betrokken!

Bron:  deels uit rapport “Programma van Eisen Park De Twee Heuvels”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.