Lot Gebiedscommissie IJsselmonde nu in handen van B&W Rotterdam

Gisteravond kwam de Gebiedscommissie van IJsselmonde bijeen om een einde te maken aan de al maanden durende patstelling. Op 31 mei dit jaar stelde Burgemeester en Wethouder een brief op met drie punten richting de Gebiedscommissie van IJsselmonde.

Een daarvan stond gisteravond nog op de agenda, en wel deze! Een definitief besluit (met ruime meerderheid) van de gebiedscommissie over een gevarieerde signatuur van de samenstelling van het voorzitterschap. Daarnaast moesten de huidige voorzitter en vice voorzitter een rapportage plus een evaluatie maken van het herstel. Als laatste een document met een ruime meerderheid door de gebiedscommissie vastgestelde gedragscode en missie-, visie en strategie.

In een letterlijke en figuurlijke broeierige sfeer in het voormalige Dienstencentrum aan de Grote Hagen werd gisteravond vastgesteld dat de commissie bijna aan twee van de drie punten had voldaan die B&W had gesteld in die betreffende brief in mei. Bij de vorige vergadering kon de commissieleden deze nog niet vaststellen om dat toen de documenten voor het eerst werden gepresenteerd. Evenals het punt over het voorzitterschap werd toen naar deze avond doorgeschoven.

Gisteravond werden twee van de drie documenten onder toeziend oog van de technische voorzitter unaniem vastgesteld. Men wilde dus verder met elkaar als commissie. Wie gedacht had dat het kiezen van een nieuwe samenstelling van het voorzitterschap een formaliteit was had dit mis. Allereerst vroeg de technische voorzitter van die avond aan de commissie te stemmen over deze vervolg stap, en wel over een gevarieerde signatuur van de samenstelling van voorzitterschap in de Gebiedscommissie van IJsselmonde. De commissie ging daarmee akkoord.

De stemming werd ingezet voor het voorzitterschap van IJsselmonde. Dhr. Swaneveld behaalde de meeste stemmen, zeven van de dertien aanwezigen. Twee leden van de commissie waren niet aanwezig i.v.m. vakantie. In die stemmingsronde waren er vier onthoudingen.

Bij de tweede stemmingsronde over het vice-voorzitterschap kreeg Mevr. Gonsalvez de meeste stemmen, zij werd dus wederom vice-voorzitter achter Dhr. Swaneveld. Wederom een aantal onthoudingen. Toen ontrolde er een steekspel van schorsingen en stemmingen over de gebiedscommissie heen. Er was namelijk nog een voorzitterschap te verdelen onder de leden.

Zo werd eerst Dhr. Borsten in de rol geduwd als opvolger van Dhr. Broeders die op dat moment vice-voorzitter was achter Mevr. Gonsalvez. Dhr. Borsten bedankte voor die functie. De tweede stemronde werd ingezet, nu was het Dhr. Polhuis die door zeven leden naar voren werd gedragen om de functie van vice-voorzitter te vervullen. Ook hij bedankte!

Dhr. Giessen kwam nog met een optie om de technische voorzitter aan te houden tot aan de verkiezingen van 2018. Na weer een korte schorsing werd deze optie in stemming gebracht, maar haalde het niet bij alle commissieleden. Toch was daar wel een kans geweest meldde de voorzitter die aandacht en respect vroeg tijdens de vergadering aan de toehoorders op de publieke tribune die geheel vol zat!

De technische voorzitter vroeg zich überhaupt af of er nog wel een kandidaat te vinden was voor die functie? Het bleef doodstil in de zaal en ook onder de commissieleden, geen millimeter toegevend bezegelde zij daarmee haar eigen lot van deze commissie. Men kon er niet uitkomen over de samenstelling zoals die in de opdracht gesteld werd door B&W. Dhr. Broeders trad uiteindelijk terug als vice-voorzitter!

Op 1 september moest de rapportage richting B&W, nu zal dat niet op een dag aankomen, maar deze is dus niet volledig. Hoe het nu verder moet met de Gebiedscommissie van IJsselmonde blijft gissen, maar in de komende weken gaan we zeker meer horen hoe het nu verder gaat en moet! Het lot van de Gebiedscommissie ligt nu in handen van B&W.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.