Lichtkunstwerk Koninginnewegtunnel langste tijd gehad?

Hyperspeed in Koninginnewegtunnel
Hyperspeed in Koninginnewegtunnel

Op de kop af op 23 januari 2014 werd het lichtkunstwerk in de tunnel aan de Koninginneweg feestelijk geopend door de kinderen van de Van Brienenoordschool in Oud IJsselmonde. Nu drie jaar later hangt het lichtproject Hyperspeed als een zielig hoopje elektra aan het plafond van de tunnelbuis. Kort geleden begaf de stroomtoevoer het ook ineens. Zonde!

Drie studentes van de Willem de Kooning Academie hadden het lichtkunstwerk ontworpen. Met hun ontwerp Hyperspeed hoopten zij dat voetgangers zich prettiger voelden in de tunnel. De armaturen zijn naar de uitgangen toe steeds dichter op elkaar gemonteerd. Hierdoor lijkt het alsof je steeds sneller gaat gaat rijden. Waardoor het de bedoeling was dat bestuurders langzamer gingen rijden.

Hoewel de LED-strips in de tunnel door gebruikers als prettig werd ervaren bleek al snel dat de bevestiging hiervan het niet hield. Steeds vaker kwam deze los te hangen door waarschijnlijk een te zwakke bevestiging. Trillingen liggen mogelijk ten grondslag van het loslaten, want de tunnel maakt deel uit van het IJsselmondseplein waar bovenop veel autoverkeer over heen raast.

De LED verlichting viel steeds vaker één voor één uit, en afgelopen week kwam het tot een gehele uitval. Of het lichtkunstproject ooit weer gaat branden is nog maar de vraag. Het zal een hele klus worden om het weer op orde te brengen. Het project is ten tijde van de Deelgemeente van IJsselmonde gefinancierd, en als opdracht uitgevoerd door Mothership te Rotterdam.

 

Eén antwoord op “Lichtkunstwerk Koninginnewegtunnel langste tijd gehad?”

  1. Mag ik heel eerlijk zijn? Dat hele ‘kunstwerk’ zag er vanaf het begin armoedig uit. Ze hadden beter lichtslingers op kunnen hangen, gewoon van die dingen die je met de kerst gebruikt. Of het hele jaar als je dat leuk vindt. In elk geval had het er dan best aardig uitgezien en had het waarschijnlijk veel minder gekost.

Geef een reactie