Kicken met lachgas toch niet zo gezond

Heeft u de laatste tijd ook van die zilveren aluminium patronen in de wijk aangetroffen? Deze waren gevuld met lachgas. Dit goedje wordt gebruikt in de medische wereld tegen pijn bestrijding, bijvoorbeeld bij de tandarts of in een ziekenhuis. De wat oudere medemens herkennen de patronen ook wel van de slagroomspuit. Na het plaatsen van de patroon in de houder word het lachgas vermengd met de slagroom en was dan klaar voor gebruik. Geheel onschuldig?

Lachgaspatronen
Lachgaspatronen

Daarnaast nemen mensen het voor hun plezier als roesmiddel. Op party’s kon je jaren geleden soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Echter wordt lachgas nu nog steeds wel gebruikt op feestjes, bijvoorbeeld in een thuissituatie. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen verkrijgbaar. De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide. Op het moment dat het je hersenen bereikt, voel je de effecten.

Lachgas valt onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn meestal bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Lachgas(ballonnen) zijn soms te koop op feestjes. Dit is illegaal. De verkoop in ballonnen geldt als ‘oneigenlijk gebruik’ en is niet toegestaan. Lachgas mag dus niet verkocht worden met als doel dat het gebruikt wordt als drug. Meestal wordt lachgas verkocht door individuen op openbare feesten. Dit is strafbaar en de politie treedt hier af en toe tegen op. Degene die lachgas gebruikt is niet strafbaar; in Nederland is alleen de handel, productie, verkoop en bezit van drugs strafbaar.

Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter wel degelijk risico’s als je teveel of te vaak neemt. Je kunt geestelijk ook verslaafd raken. Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden om maar even een zijstraat te benoemen. Verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik kan uiteindelijk ook daartoe leiden.

Afgezien dat lachgas op langer termijn toch niet gezond blijkt te zijn, tref je in de wijk op sommige hangjongerenplekken deze patronen aan.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.