Judoka’s van JV Hashi gaan voor finale WK Kata

Aankomend weekend worden de wereldkampioenschappen Kata in Amsterdam gehouden. Een team van judovereniging Hashi uit Beverwaard neemt hier aan deel. Inzet een plaats in de finale.
Afgelopen zomer hebben E. Bruinaars en W. Hompus door getraind in de Dojo aan de Beverwaardseweg in Beverwaard. Elk vrij uur stond zij op de tatami. De vereniging timmert al jaren aan de weg met twee teams in het Kata, en sinds kort ook met een heel jong team. Deze vorm van judo is vrij onbekend bij het publiek, maar elk jaar wordt er een EK en een WK gehouden. Daarnaast zijn er ook nationale kampioenschappen. Dit jaar vindt het WK plaats in Amsterdam.
Kernploeg
Net zoals bij de meeste sporten heeft het Kata een kernploeg. Deze wordt gevormd via de Judobond Nederland. De uitnodiging van de Judobond, om met een EK of WK mee te mogen doen, komt vanuit de prestaties van de nationale kampioenschappen. De laatste jaren zijn de judoka’s van Hashi in de top drie geëindigd. Wel is men afhankelijk van International Judo Federation (IJF) hoeveel teams er per land mee mogen doen.
Kata 
De Kata komt uit de zelfverdedigingssporten waaronder het judo. Alleen in het judo alleen al zijn er meer verschillende stijlen van de Kata. Zo is er bijvoorbeeld het Ju-no_kata, of Katame-no-Kata. De judoa’s van Hashi beoefenen het Kime-no-Kata.
Wat is een Kata 
Een Kata is een reeks van oefeningen uitgevoerd door twee judoka’s. Er is een aanvallende judoka (Tori), en een verdedigende judoka (Uke). In dit samenspel wordt volgens een bepaalde volgorde worpen en verdedigingstechnieken toegepast.
Jury
De Kata is dus niet meer dan de uitvoering tot een zo hoog mogelijk niveau tot stand brengen. Tot in het kleinste detail moet alles kloppen! De Kata beoordeling wordt gedaan door een jury, en uiteindelijk wordt dit uitgedrukt in een puntentotaal.
Kansen 
Of de Bruinaars en Hompus met een medaille naar huis terugkeren zal een zware taak worden, maar het is nu of nooit, want het WK vindt elk jaar in een ander land plaats. Ondanks dat deze vorm van judo niet zoveel aantrekkingskracht heeft, zoals bijvoorbeeld onlangs van het WK judo in Astana, is het niveau enorm hoog. Een aantal landen zoals bijvoorbeeld Italië en Spanje zijn de Kata-landen bij uitstek. Kansen zijn er altijd, maar de voorronden is altijd de eerste hobbel voorafgaand aan de finale. Het punten aantal zal moeten uitwijzen of de judoka”s van judovereniging Hashi door mogen naar de finale.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.