Indienen bewonersinitiatieven wordt makkelijker

Rotterdammers met een goed idee voor hun straat of buurt kunnen voortaan makkelijker budget aanvragen bij de gebiedscommissie. Om bewoners hierbij te ondersteunen wordt de kennis van Stichting Opzoomer Mee ingezet. Opzoomer Mee verzorgt de administratieve en inhoudelijk ondersteuning bij aanvragen tot € 10.000.

Voorheen konden bewoners(groepen) met hun aanvragen bij de deelgemeenten terecht. Deze zijn sinds 19 maart opgeheven. Op 7 april worden veertien gebiedscommissies geïnstalleerd. Hun voornaamste taak is het ondersteunen van bewonersinitiatieven. Ze hebben hiervoor in 2014 gezamenlijk € 7,6 miljoen beschikbaar.

Gebiedscommissie en Opzoomer Mee
De gebiedscommissie beslist over de aanvraag van bewoners. Opzoomer Mee ondersteunt de gebiedscommissies daarbij. De stichting neemt de aanvragen in en maakt ze in overleg met de indieners compleet zodat de gebiedscommissie ze goed kan beoordelen. Bewoners met een goed idee kunnen bij Opzoomer Mee & Bewonersidee terecht, zie de website http://www.opzoomermee.nl/.

Wethouder Korrie Louwes (participatie): “Kom maar op met al uw ideeën voor de buurt! Of u nu een leegstaande ruimte wil omtoveren tot wijkhuiskamer, van een braakliggend terrein een buurtmoestuin wil maken, een lokale kunstexpositie wil organiseren of budget nodig hebt voor het opzetten van een wijkwebsite. Maar het kan nog gekker, verras ons! Dien uw aanvraag in bij Opzoomer Mee. Ik heb gemerkt dat Rotterdammers boordevol verrassende en vernieuwende ideeën zitten. Gebruik dit budget voor mooie initiatieven in de stad!”

Veel ervaring
Voor de samenwerking met Opzoomer Mee is gekozen omdat deze stichting veel ervaring heeft met het organiseren van kleinschalige bewonersinitiatieven. Al ruim twintig jaar ondersteunt de stichting bewoners die hun straat willen opfleuren, binnenterreinen opruimen en buurtbarbecues organiseren. Sinds enkele jaren zet Opzoomer Mee zich ook in voor taalinitiatieven en lief en leed-acties gericht op onderlinge hulp tussen Rotterdammers. Deze Opzoomer Mee campagne, zoals Rotterdam die al jaren kent, blijft gewoon bestaan.

Grote bewonersinitiatieven
Voor initiatieven boven de €10.000 kunnen bewoners terecht bij het subsidieloket van de gemeente Rotterdam via www.rotterdam.nl/subsidies. Bij veel animo organiseert de gemeente netwerkbijeenkomsten om Rotterdammers te ondersteunen bij de planvorming en uitvoering van deze grote bewonersinitiatieven.

Bron; Gemeente Rotterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.