IJsselmondespeld voor Francisca Gielen en Ger van Stigt Thans

Francisca Gielen, M. Verhoef(m), L. Wilson (r)

Francisca Gielen en Ger van Stigt Thans ontvingen op maandag 7 maart tijdens de allerlaatste vergadering van de gebiedscommissie IJsselmonde de IJsselmondespeld voor hun inzet als vrijwilliger. De speld met de klimmende bever – het wapen van IJsselmonde – is bedoeld voor IJsselmondenaren die zich op sociaal, cultureel sportief of economisch gebied de afgelopen vijf jaar verdienstelijk hebben gemaakt.

De gebiedscommissie reikt deze erkenning voor het vrijwilligerswerk uit. Gebiedscommissielid Marcel Verhoef: ’We hebben in IJsselmonde bijzondere vrijwilligers die de jus van onze samenleving zijn en die van grote betekenis zijn. Heel fijn dat we naar deze mensen toe op een passende manier onze waardering kunnen uitspreken.’

Ger van Stigt Thans(l), M. Verhoef(m), L. Wilson (r)

Fenomeen

In 2014 is Francisca Gielen begonnen met het organiseren van een ouderwetse ouderensoos in de Speeltuin IJsselmonde. De eerste keer in 2014 begon met slechts 14 deelnemers. Met steun van een bewonersinitiatief groeide de soos uit tot een drukbezocht fenomeen. Elke editie wordt opgeluisterd met een zanger of band, er is voor elke deelnemer een hapje en een drankje en Francisca heeft voor iedereen een luisterend oor en een vriendelijk woord.

Ook buiten die ene zondag in de maand om houdt Francisca de boel bij elkaar en heeft zij contact met veel van de ouderen die de soos bezoeken. De ouderensoos is van grote sociale betekenis voor IJsselmonde.

Duizendpoot

Ger van Stigt Thans is voorzitter van de bewonerscommissie van de blauwe flat aan de Tibullushof. Hij staat bekend als een betrokken bewoner. Hij wandelt elke vrijdag langs alle 54 deuren van de woningen in het complex om te vragen of alles nog in orde is . Daarnaast staat Ger altijd klaar om voor anderen een boodschap te doen. Hij onderhoudt ook het terras van de flat. Onkruid weghalen, nieuwe plantjes in de bakken zetten, elke avond water geven. Ger doet het allemaal. Bovendien gaat hij graag als begeleider mee als een flatbewoner er tegenop ziet om alleen naar een afspraak in bijvoorbeeld het ziekenhuis te gaan. ‘Ger is een duizendpoot die wij niet kunnen missen,’ zeggen  zijn mede-bewoners.

De uitreiking is na te zien via de opname van de livestream op het YouTube kanaal van TV Zuid. De uitreiking is aan het begin van de vergadering.  

Vergadering Gebiedscommissie IJsselmonde 07-03-22 – YouTube

Foto’s en tekst via Victoria Spil, communicatiemedewerker Gemeente Rotterdam