IJsselmonde beleeft ook een Ever Given moment, zandschip loopt vast voor Zuiddiepje

Contrans 7 aan de grond gelopen voor het Zuiddiepje

Woensdag 14 april tegen het eind van de ochtend liep het het binnenvaartschip Contrans 7, met een lading zand aan boord, vast aan de grond voor de ingang van het Zuiddiepje voor de Van Brienenoordbrug. Daar heeft het tot circa kwart voor vier vastgelegen.

Het schip was afvaardig gekomen uit de richting van Dordrecht  en moest in het Zuiddiepje lossen. Ter hoogte van het Oude IJsselmondsehoofd moest het schip 73 mtr lang en 7,40 mtr breed via bakboord zijde het Zuiddiepje invaren en daar ging het mis. De boeg van het schip liep vast aan de grond en het schip kwam dwars voor de ingang te liggen van het Zuiddiepje.

De schipper van de Contrans 7 is bekend met het zijwater van de Maas daar deze regelmatig komt lossen bij het zand en grind bedrijf. Ook het zusterschip Contrans 5 komt daar vaak en maakte meestal gebruik van het Zuiddiepjebrug om daar in te varen. Deze ligt op het westelijke gedeelte van het het eiland van Brienenoord. De nadruk ligt op maakte want de 60 jaar oude brug wordt deze dagen afgebroken en vervangen voor een vaste loop/fietsbrug dit jaar naar het eiland! Een nieuwe brug over het Zuiddiepje was al in gebruik voor de binnenvaart en deze week ook voor de bezoekers van het eiland.

Dat betekent dat de binnenvaart altijd via die oostelijke ingang van het Zuiddiepje gebruik moet maken vanaf 12 april jl. Wat er vandaag nu misging is nog niet bekend en of er nog een onderzoek naar komt is ook niet bekend.

Wel is de ingang van het Zuiddiepje onlangs versmald met de aanleg van een getijde-oever. Deze is afgescherm door een ronde strekdam.  De boeien om het vaarwater aan te duiden zijn destijds verlegd, maar op één of andere manier ging het dus fout vandaag net vóór de ingang van het Zuiddiepje.

Contrans 7 arriveert in het Zuiddiepje om te lossen

Nadat de Contrans 7 op eigen kracht was losgekomen heeft het een uur geduurt voordat zij haar losplaats kon bereiken. De nieuwe brug wordt nog tijdelijk met de hand bediend door een brugwachter die ter plaatse moest komen! Deze moet een uur van tevoren worden opgeroepn.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.