Huiseigenaren met asbestwoning Rode Kastelenbuurt geïnformeerd

Rode Kastelenbuurt, Beverwaard

Er is voorlopig enige opluchting voor bewoners met een asbestwoning in de Rode Kastelenbuurt in Beverwaard.

Vorige week was er een bijeenkomst georganiseerd door de gebiedscommissie IJsselmonde in de Beverwaard n.a.v. de (financiële) en onduidelijk problematiek omtrent het verwijderen van de asbestdaken voor bewoners die hier mee te maken hebben. Daarvoor had men een deskundige ingehuurd om dit uit te leggen.

Bewoners werden kort geleden geconfronteerd, overigens zonder verplichting, met torenhoge kosten als zij in zee zouden gaan met het saneringsplan van Woonstad. Zij verhuren, tussen de verkochte huurwoningen uit het verleden, nog 48 huizen die zij volgend jaar willen gaan saneren. Bewoners trokken aan de bel bij de Gebiedscommissie van IJsselmonde over deze gang van zaken!

De aanwezige deskundige had een geruststellende mededeling voor deze bewoners, maar toch ook weer niet. De wet die zegt dat vóór 2024 alle asbest van daken verwijdert moet worden schijnt nog niet aangenomen te zijn. Tot nu toe is de wet al die tijd voor zich uitgeschoven! De wet is in 2015 al ingediend, maar ook na de verkiezingen van 2017 dit voorjaar is deze blijven liggen. De Regering wil nog steeds dat het verbod ingaat op 1 januari 2024. Woonstad loopt hiermee dus vooruit op de wet om alle asbestdaken te verwijderen cq. te vervangen in de Beverwaard v.w.b. hun bezit.

Foto via M. Braal

De vraag wat er nu in die wet komt te staan is ook nog niet geheel duidelijk volgens de deskundige. Toch kan men verwachten dat het verbod er komt dakbedekking gemaakt van asbestcement. Asbesthoudende gevels of gevelpanelen vallen daar niet onder. De gebouw-eigenaren moeten de kosten zelf betalen, en het werk moet worden uitgevoerd door deskundige bedrijven. Particulieren mogen zelf een kleine hoeveelheid hechtgebonden asbesthoudende platen zelf verwijderen. Voor het verwijderen moet de gemeente toestemming geven! Dit is dus de verwachting die de deskundige uitsprak naar de bewoners die in grote getale aanwezig waren die avond in de IJsselburgh.

De grootste zorg is de kosten die neergeteld moeten gaan worden voor de asbestsanering aan de woningen van de huis-eigenaren. Eigenlijk is dit  onmogelijk, en voor hen ligt er dan nog wel een kleine subsidie in het verschiet. De prijzen voor de sanering in de Rode Kastelenbuurt die men via Woonstad vernam lagen tussen de  €18.000 en €75.000, dit is afhankelijk van de aanwezige oppervlakte met asbest aan hun woning. Voor die particulieren wordt er achter de schermen hard gewerkt voor een oplossing. Deze wordt verwacht in het eerste halfjaar van 2018. Daarom wordt er ook voor een asbestloket gepleit in Rotterdam waarvoor nu onderzoek wordt gedaan! Rotterdammers moeten daar terecht kunnen met hun vragen over asbest in hun woning!

Gezondheidsrisico’s van verweerde asbestdaken is er volgens de deskundige niet, dat blijkt uit een internationaal onderzoek. Wel bij asbestvezels die zich in de lucht bevinden. Hoe groter de concentratie in de lucht en de blootstelling des te groter het gezondheidsrisico!

Het is dus afwachten voor de bewoners van de Rode Kastelenbuurt wanneer de wet aangenomen en gepubliceerd wordt, het moge duidelijk zijn dat het financiële plaatje als het zwaard van Damocles hen boven het hoofd hangt!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.