Hoofdrol oude brug voor werkzaamheden op het eiland

De zestig jaar oude brug naar het eiland van Brienenoord

De 60 jaar oude brug over het Zuiddiepje, die de vaste wal verbind met het Eiland Van Brienenoord, vervuld deze dagen toch nog een hoofdrol voor de werkzaamheden op het eiland! Dat bleek maar weer onlangs!

De werkzaamheden zijn nu al een jaar bezig op het eiland waar de contouren nu duidelijk zichtbaar van worden. Meer getijde-oevers langs -en op het eiland en in het Zuiddiepje. Het bouwdok waar ooit de tunneldelen werden in gebouwd voor de Rotterdamse metro en die naar Spijkenisse hebben deels al glooiende oevers en een deel daarvan is verstevigd met een damwand.

Deze week begonnen de asfalteerwerkzaamheden op het eiland! De wegen naar onder andere de volkstuinen alsmede Buitenplaats Brienenoord worden hierdoor verbeterd en bereikbaar mede door de aanleg van de nieuwe brug naast de jachthaven van Oud IJsselmonde.

Helaas is het nog niet mogelijk om de nieuwe brug te gebruiken door tegenslag. Men werkt er dagelijks aan om het probleem op te lossen, want na de montage van de brug, vorig jaar in december, kon deze tot nu toe nog steeds niet geheel sluiten!

De bedoeling was dat de brug gebruikt zou gaan worden voor aanvoer van de asfalteringswerkzaamheden, en de oude brug van 60 jaar oud zou dan kort daarna gesloopt worden. Het liep tot nu toe even anders, en de oude brug komt dus nog goed van pas! Overigens kan de scheepvaart wel gebruik maken van de nieuwe brug die zo goed als zeker de naam gaat dragen van een oud politicus uit IJsselmonde, zo valt te melden, namelijk ‘de Ben Schopbrug’!

De oude dame van 60 jaar biedt nu dus uitkomst om de asfalteringswerkzaamheden te kunnen laten doorgaan. Zeker is dat de vrachtwagens niet met een volle lading asfalt over de oude brug kunnen rijden, overigens zou dit ook niet gekund hebben bij de nieuwe brug die 24 ton aan zou kunnen. De oude brug kan nog maar 15 ton dragen volgens de aanduiding op een verkeersbord! De aanvoer van de machines die asfalt moesten verwerken werden daarom per ponton aangevoerd naar het eiland!

Het aangevoerde asfalt word overgeslagen op de vaste wal in een ijzeren open container bij de oude brug. Van hieruit schept een shovel het asfalt en lost dit in een klaarstaande vrachtwagen op het eiland. Ondanks het gewicht van deze shovel hield de oude dame zich kranig.  Ze piepte of kraakte nauwelijks onder de enorme druk van de shovel.

Aanleg glooiende oevers in het oude bouwdok

Als de nieuwe brug gebruikt gaat worden zal het doek definitief voor haar vallen. Vermoedelijk liggen de sloophamers ergens geduldig op haar te wachten, maar tot die tijd zullen die even moeten wachten, want de schijnwerpers zijn deze dagen nog op haar gericht!

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.