Gemeente wil steenmarter weer terughalen naar oude Thialfterrein

De overwoekerde ingang van het oude Thialfterrein aan de Ryerdijk

Een onvergeeflijke fout, en excuses werden er gedaan per brief aan omwonenden voor het verjagen van de steenmarter op de oude natuurijsbaan van Thialf eind oktober 2020 aan de Rijerdijk.

Na een ongediertemelding liet de gemeente prompt het zogeheten Thialf-nieuwbouwterrein maaien en het afval opruimen dat zich daar had opgehoopt. Daardoor werd het leefgebied van de beschermde steenmarter aangetast, wat een overtreding is van de Wet Natuurbescherming.

Bekend was dat er na onderzoek van de flora en fauna de steenmarter(s) daar hun leefgebied hadden. Het onderzoek was nodig voor nieuwbouwwoningen op het terrein die ergens in 2022 gaat plaatsvinden. Maar bij de opschoonactie van rattenoverlast en illegale bewoning op het terrein ging het dus mis en sloeg de steenmarter(s) op de vlucht. Waar de beschermde dieren nu leven is niet bekend! Komen zij nog terug is de vraag?

De gemeente geeft in een artikel in de Stadskrant aan dat zij er alles aan doet om de steenmarter weer terug te halen. De projectmanager gebiedsontwikkeling van de gemeente laat weten dat op het noordelijke deel van het terrein, dat is bij de keerlus van de tram, speciale planten komen die voor beschutting en voedsel gaan zorgen voor de steenmarters.

Vervallen clubgebouw IJsclub Thialf aan de Reyerdijk

Verder komen er twee schuilplaatsen waarin zij zich kunnen vestigen. Bewegingscamera’s gaan dit gebied dan in de gaten houden of de steenmarters hier ook gebruik van gaan maken. Als zij dan terugkeren dan wil de gemeente, als het even kan, dat deze schuilplaatsen worden ontzien bij de nieuwbouw op het terrein. Mocht dit niet mogelijk zijn dan wordt er in de omgeving een ander leefgebied ingericht.

Bron: Gemeente Rotterdam, foto’s Beverwaardigheden.nl

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.