Hoofdpijndossier Rotterdam nieuwbouwschool Het Open Venster wordt eindelijk afgebouwd

Overgebleven betonconstructie van eerste bouw

De nieuwbouw van de bassischool “Het Open Venster aan de Catullusweg in de wijk Lombardijen-IJsselmonde gaat nu eindelijk afgebouwd worden. In 2007 werd de eerste aanzet gegeven tot de nieuwbouw, maar uiteindelijk werd het een flink hoofdpijndossier voor de Gemeente Rotterdam die nog eens vele miljoenen duurder uit zou vallen en jaren in beslag zou nemen.

De bouw startte in 2013, maar werd drie jaar later stilgelegd na meerdere tegenvallers en bouwfouten. In februari 2016 werd besloten dat de houten ombouw die toen stond niet werd afgebouwd, omdat het te duur was.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau kwam met een rapport die kritiek leverde op toenmalig wethouders Hugo de Jonge en Ronald Schneider van Rotterdam, die beide betrokken waren bij dit project!

Daarbij concludeerde dat de aannemer die de opdracht gegund werd niet genoeg ervaring had met zulke grote projecten als “Het Open Venster”. Het bedrijf heeft in het verleden kleine projecten gedaan, maar werd desondanks toch aangenomen, omdat ze de klus het goedkoopste konden klaren, zeggen de onderzoekers. Dat laatste werd bestreden!

Uit het rapport blijkt dat de basisschool in Lombardijen de gemeente voorlopig 11,3 miljoen euro heeft gekost. In totaal is tot nu toe meer dan 14 miljoen euro uitgegeven, maar daarvan kan bijna 3 miljoen nog worden gebruikt voor de herbouw van de school.

De gemeente Rotterdam en de bouwer raakte in onmin over de verdere afbouw! “Deze bouw was experimenteel,  en zo was er nog nooit gebouwd”, volgens een woordvoerder van het bedrijf, en uiteindelijk raakte zij verwikkeld in een juridische strijd met de gemeente Rotterdam. De houten constructie werd gesloopt wat de aannemer destijds kapitaalvernietiging noemde. De aannemer ging failliet in 2017.

Toch dacht de gemeente Rotterdam een aannemer te hebben gevonden die de school wilde afbouwen, maar in een brief in juli 2017 liet deze weten geen bod in te dienen na een “zorgvuldig en intensief onderhandelingstraject”!

Huidige school Het Open Venster

De gemeente stond alsnog met lege handen! De directeur van de school die moest al die jaren telkens de leerlingen en ouders teleurstellen over de gang van zaken omtrent de nieuwbouw van de school die nog op geen 400 meter van de huidige locatie kwam te staan ook aan de Catullusweg. Inmiddels liep het aantal leerlingen ook terug! De tijd begon te dringen voor een nieuw schoolpand, en het huidige schoolpand verkeerde inmiddels in slechte staat door achterstallig onderhoud. Er werd door de gemeente voor vierhonderdduizend euro geïnvesteerd om de kinderen daar nog les in te kunnen blijven geven.

Het dossier “Open Venster” komt te liggen op het bord van de nieuwe gemeenteraad als in 2018 de verkiezingen zijn geweest! Zij geven aan besloten te hebben om de school af te laten bouwen in deze raadsperiode 2018-2022. Pas in het derde kwartaal van 2019 wordt er een architecht aangesteld die een ander ontwerp maakt voor de nieuw te bouwen school in Lombardijen. Eindelijk zit er schot in de zaak!

Nieuw ontwerp school Open Venster

De verhuisplannen zijn opnieuw vertraagd in het begin van dit jaar, dit keer met met drie maanden. Dat komt omdat uit nieuw onderzoek blijkt dat de bouwkosten 250 duizend euro hoger uitvallen. Een akkoord krijgen bij alle partijen over die verhoging kostte extra tijd. Volgens Kurvers moet de bouw nog aan een bedrijf worden gegund. Als alles goed verloopt, kan in april met de eerste werkzaamheden worden begonnen, schrijft Kurvers.

Nu 14 jaar nadat de eerste aanzet werd gegeven voor de nieuwbouw voor het Open Venster gaat het (af)gebouwd worden! Als alles volgens plan verloopt zal de nieuwe school klaar zijn in mei 2022. Waarschijnlijk zal de school na de zomervakantie haar deuren openen?

De inmiddels nieuwe aannemer die begin dit jaar jet project mag uitvoeren is in mei jl. begonnen om het blauwe afdekzeil van de overgebeleven betoncontructie af te halen! Vandaar uit wordt de nieuwe school weer opgebouwd, zij het dan wel met een ander ontwerp dan de gemeente in gedachte had, en vele miljoenen duurder dan begroot.

Een ding is zeker volgend jaar staat in Lombardijen-IJsselmonde een nieuwe basisschool waar men lang over heeft gedaan om deze te bouwen, en met de duurste vierkante meters?

Bronnen: Gemeente Rotterdam en Rijnmond – foto’s Beverwaardigheden.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.