Glowing lines moet fietspad zichtbaar maken

Fietspad gelegen op de geluidswal langs A16
Fietspad gelegen op de geluidswal langs A16

Het onverlicht gedeelte van het Beverwaardse fietspad die op de geluidswal ligt langs de A16 kan beter herkenbaar worden gemaakt door een nieuwe methode. Glowing Lines heet dit systeem welke op het fietspad wordt aangebracht. Overdag laad de belijning zich op, en als het donker wordt straalt het licht uit. De bedenker trok met dit systeem al veel aandacht naar zich toe, zowel in het binnenland, en nu ook al in het buitenland. De vraag is dan ook of dit geen optie is voor het deels onverlichte fietspad op de geluidswal van de Beverwaard?

Kort geleden werd tijdens een bewoners bijeenkomst in de Beverwaard het donkere fietspad maar weer eens onder de aandacht gebracht van de aanwezige Gebiedscommissieleden van IJsselmonde. Gebruikers voelen zich daar namelijk niet prettig als de duisternis eenmaal in is gevallen, want dan zie je daar geen hand voor de ogen. Vele malen werd door de bewoners in het verleden al geopperd om verlichting te plaatsen, maar de gemeente is daar terughoudend over al die tijd. Het kostenplaatje is daar een van, en de rust voor vogels en kleine bosdieren speelt daar ook een rol in mee.

De Glowing Lines kan dit stukje onprettig gevoel niet helemaal wegnemen, maar de zichtbaarheid van het fietspad met aanleg van dit systeem kan hiermee zeker verbeterd worden. Kosten plaatje voor dit alles zal berekend moeten worden tegen dat van conventionele straatverlichting. Of dat goedkoper is op langer termijn moet dan blijken, want niet alleen de aanleg van straatverlichting kost geld, maar ook een stukje beheer welke bestaat uit het laten branden en het onderhouden van de lampen. Glowing Lines lijkt gebonden te zijn aan eenmalige aanlegkosten, en werkt dus op daglicht wat gratis is!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.