Gemeente Rotterdam blundert en verwoest leefgebied van de beschermde steenmarter in IJsselmonde

Door een stommiteit is de ‘woonstek’ van een of meer steenmarters in Rotterdam-IJsselmonde naar de knoppen geholpen. Na een ongediertemelding liet de gemeente prompt het zogeheten Thialf-nieuwbouwterrein maaien en het afval opruimen dat zich daar had opgehoopt. Daardoor is het leefgebied van de beschermde steenmarter aangetast, wat een overtreding is van de Wet Natuurbescherming.

Clubgebouw gezien vanaf de IJsselmondse Randweg

De gemeente biedt omwonenden in een recente nieuwsbrief excuses aan. ‘Wij informeren de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (bevoegd gezag) over deze misstap. Die zal bepalen of en zo ja welke consequenties dit met zich meebrengt voor de gemeente Rotterdam’, wordt in de brief toegevoegd. De blunder werd eind oktober begaan.

Bouwproject

,,In het proces is wat misgegaan’’, reageert een woordvoerder van Stadsontwikkeling. ,,Wat precies onderzoeken we momenteel.’’ Het is bij de gemeente namelijk bekend dat het beschermde dier op het terrein leeft. Er zijn onderzoeken naar de flora en fauna gedaan, zoals dat gebruikelijk is voordat een bouwproject van start mag gaan. Maar bij de ‘opschoonactie’ is geen rekening gehouden met de aanwezigheid van de steenmarter.

Omdat de bij deze locatie betrokken stadsecoloog gisteren niet bereikbaar was, kan de woordvoerder niet zeggen of de beestjes bijvoorbeeld bij het maaien van het overwoekerde perceel zijn omgekomen. Ook het aantal steenmarters is daarom onbekend.

Motorkap

Steenmarters mogen vanwege hun beschermde status niet gedood, gevangen of verjaagd worden. Ze veroorzaken om de zoveel tijd echter overlast. Zo kruipen ze graag onder de motorkap van een auto, want lekker warm, en knagen dan kabels door.

De komende tijd, zo meldt de nieuwsbrief, wordt bekeken hoe op het terrein geen rattenplaag ontstaat, maar de locatie wel een thuis biedt aan dieren en planten. Het terrein van de voormalige IJsclub Thialf, tussen de Reyerdijk, Hordijk, Kreekhuizenlaan en IJsselmondse Randweg, wordt pas over een paar jaar bebouwd.

Deze website heeft naar een reactie gevraagd van gebiedscommissielid H. de Oude omtrent de gemaakte blunder! Hij heeft namelijk nog geprobeerd om de werkzaamheden stil te laten liggen aan het Thialf-terrein, maar toen was de aannemer al zo goed als klaar.

Bij het opruimen van de gebouwen is door de aannemer wel geconstateerd dat er vleermuizen aanwezig zijn in het vervallen clubhuis, volgens de Oude. Die staat dus nog overeind (zie foto)! Wanneer die gesloopt gaat worden is dus niet bekend. Het gebiedscommissielid heeft er wel voor gezorgd dat hij van nu af aan betrokken wordt bij de voortgang van het terrein voor dat men er gaat bouwen. ‘Maandelijks regulier overleg en vaker als nodig’, aldus H. de Oude!

Bron: AD-RD en Beverwaardigheden + foto.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.