Eerste lammetjes te bewonderen aan het Dijkje

Lammetjes aan het Dijkje in Bolnes
Lammetjes aan het Dijkje in Bolnes

De eerste lammetjes staan al weer in de buitenlucht aan het Dijkje in Bolnes. Deze weg gelegen tussen de Beverwaard en Bolnes heeft een kleine weide voor de schapen van Nico van der Wal. Vandaag stonden zij voor het eerst buiten!

Op dit moment is de grootste drukte van de geboorte van de kleine schaapjes alweer bijna voorbij. In de laatste twee weken van februari zijn bijna al deze wollige nieuwkomers geboren. Een zware klus voor de schapenhouder. Hij is er dag en nacht mee bezig om de dieren op de wereld te zetten. Om de twee uur neemt hij dan even een kijkje in de stal waar de ooien dan op het punt van bevalling staan. Nico en zijn vrouw verblijven dan op het erf in een caravan.

Zijn kudde is de laatste tijd wat kleiner geworden op het eiland van IJsselmonde, waar hij sinds de begin jaren tachtig schapen had staan. Deze schapen begraasde de dijken die hij in pacht had van het Waterschap Hollandse Delta. Het inzicht van het waterschap had tot gevolg dat de kudde kleiner werd (lees hier waarom).

De schapen die aan het Dijkje staan worden goed verzorgd, al lijkt het dat soms een schaap wat minder makkelijk loopt. Daarom staan deze hier op dit stukje grond waar wij de schapen beter in het zicht hebben, en de overburen uit de Beverwaard houden ook een oogje in het zeil voor ons. De schapen die nu jongen hebben gekregen houden wij ras zuiver, dus deze worden niet met andere soorten gekruist. En zeg nou zelf, zijn ze niet leuk om te zien?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.