Schapen aan Oostdijk zijn verleden tijd

Afrastering weg aan Benedenrijweg
Afrastering weg aan Benedenrijweg

IJsselmonde verliest landelijk karakter. Waterschap Hollandse Delta kan geen geschikte pachter vinden. Belasting 2014 valt mede daardoor hoger uit voor burgers.

Wie wel eens fietst of loopt langs de dijken over de Benedenrijweg via de Ringdijk naar Slikkerveer kon genieten van het landelijk karakter met schapen. In het voorjaar een prachtig gezicht al die wollige dieren die rustig stonden te grazen. Toch is dit verleden tijd, want onlangs is de afrastering verwijderd door het waterschap Hollandse Delta. Men heeft geen schapenhouder kunnen vinden voor onderhoud van diezelfde dijken.

Kapitaal vernietiging   
Volgens schapenhouder Nico, die sinds 1983 zijn schapen daar had staan, is het waterschap met kapitaal vernietiging bezig. De palen die daarvoor gebruikt werden zijn special geprepareerd, die konden nog jaren mee. Hij kon nog net voorkomen dat de laatste twee gepachte stukken dijk ook ontdaan werden van de afrastering anders hadden zijn schapen midden op de Oostdijk gewandeld. Dat gebeurde afgelopen zomer. Hij heeft de laatste jaren geen prettige ervaring met het waterschap. Communicatief verloopt het allemaal maar moeizaam bij die instantie, en tijdens de verhuizing van de Hollandse Delta raakte men een contract kwijt om maar een zijstraat te noemen. Uiteindelijk pacht Nico nog twee stukken land, een stuk bij Oud IJsselmonde, en aan het begin van de Ringdijk in Bolnes.
Belasting omhoog
Het waterschap Hollandse Delta meldt in een reactie dat er geen geschikte pachter gevonden kan worden. Het ecologische maaien wat de schapen doen wordt overgenomen door machinale inzet, en het maaisel wordt daarna afgevoerd. De kosten hiervan zijn volgend jaar in de begroting terug te vinden die het waterschap dan zal doorberekenen naar de burgers met 2,61%. Naast de kerntaken die men met dit geld uitvoert zit daar nu dus ook een extra ingebouwde verhoging in voor het machinaal maaien van de dijken. De schapenhouder kijkt hier met gemengde gevoelens naar. Hij had dit al zien aankomen, en met deze zienswijze schieten wij uiteindelijk niets mee op. Het landelijk ecologische karakter met schapen verdwijnt op deze wijze. De schapen zijn alleen niet leuk om te zien, maar de waarborging is van belang voor het onderhoud van de dijken. De schapen trappen door het lopen deze gronden aan, en andere hoefdieren zijn niet toegestaan. Blijkt dat er alleen maar verliezers zijn in deze kwestie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.