Dekkend AED-netwerk als elke seconde telt

Leefbaar Rotterdam wil een dekkend AED-netwerk in Rotterdam, daarvoor is een motie aangenomen in de Rotterdamse raad afgelopen donderdag 5 juli j.l. Een klein aantal plaatsen in Nederland heeft al een 6 minutenzone. In Rotterdam bestaat deze zone nog niet. In verschillende wijken bevinden zich op dit moment te weinig AED’s of staan de AED’s nog niet goed verspreid.

Een dekkend netwerk
Leefbaar Rotterdam wil dat AED’s in heel Rotterdam beschikbaar zijn, zodat iedereen met een hartstilstand zo snel mogelijk kan worden geholpen. Bij een hartstilstand is het van levensbelang dat binnen zes minuten gestart wordt met de reanimatie. Met de 75 extra AED’s, naast de reeds beschikbare AED’s bij bedrijven en instellingen, ontstaat er een dekkend netwerk in Rotterdam met voldoende zogenaamde “zes-minutenzones” volgens de Hartstichting.

Direct hulp uit de wijk
Leefbaar roept het stadsbestuur ook op om met de regionale instantie Hartveilig Wonen (van het AED Alert Systeem) en met de Hartstichting in gesprek te gaan over goede locaties voor de nieuw te plaatsen AED’s. Daarnaast moet het duidelijk worden waar alle AED’s in Rotterdam beschikbaar zijn zodat (burger)hulpverleners door “Hartveilig Wonen” direct naar de dichtstbijzijnde AED geleid kunnen worden.

Inmiddels is wel bekend dat de twee zorginstellingen “de IJsselburgh”, en “de Wetering” in de Beverwaard in het bezit zijn van een AED-apparaat. Ook de super Hoogvliet heeft een AED, maar zijn de apparaten wel altijd bereikbaar?

Het huis van de wijk “de Focus” zou een optie kunnen zijn om een AED op te hangen gezien het aantal bezoekers die daar over de vloer komen per dag (deze heeft namelijk geen AED). Het lijkt sowieso handig om het personeel van deze instelling hier dan voor op te leiden?

De (burger)hulpverleners die aangesloten zijn bij “Hartveilig Wonen worden niet alleen geleid naar de dichtstbijzijnde AED in hun buurt. Zij zijn namelijk opgeleid om te kunnen reanimeren als dat nodig is. Dit gebeurt dan via een bericht van de App “AED alert” die zij per smartphone ontvangen. Wanneer het dekkend netwerk met AED’s in Rotterdam beschikbaar moet zijn is nog niet bekend. Bewoners die in het bezit zijn van een reanimatiecertificaat kunnen zich daar nu al voor aanmelden via die App!

Bron: Leefbaar Rotterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.