Bouw 28 woningen De Buitenkans laat op zich wachten

Nieuwkomers stonden in de rij om een villa te betrekken toen ze vernamen dat er gebouwd ging worden aan de rand van het Park de Twee Heuvels in IJsselmonde. Wonen tussen het groen aan de rand van een park, dichtbij de uitvalsweg naar de snelweg en winkels in de nabije omgeving! De nieuwbouw van deze woningen laat nu voorlopig op zich wachten, laat wethouder Kurvers via een brief weten aan de raad van Rotterdam. Sterker nog de ontwikkeling van de bouw van de 28 woningen ligt stil!

Aan de Dwarsdijk moesten in twee buurtschappen – genaamd Groenewoude en Waterstate – in totaal 28 huizen gebouwd worden. Voorlopig zit er nog geen betonpaal in de grond nadat er werd ontdekt dat er in de twee bouwkavels methaanemissie is aangetroffen. De bouwkavels worden gebouwd op een oude boorlocatie van de NAM. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er meerdere boorlocaties te vinden in het gebied IJsselmonde.

Omwonenden waren al niet blij met de komst van nieuwbouw van deze huizen nadat er werd aangekondigd dat het Park de Twee Heuvels ook nog eens op de schop ging voor 7 miljoen euro! Het park stond al jaren op de lijst om samen met het gebied rond de Kuip te worden herontwikkeld. In de oude plannen zou er niet gebouwd worden in het park. Van de 47 woningen die op papier stonden werden het er uiteindelijk 28. Het vernieuwen van het park en de bouw van de huizen paste in de gebiedsvisie Stadionpark.

Het stilleggen van de ontwikkeling van de woningen aan de Dwarsdijk begon nadat er methaanemissies werden gemeten tijdens de bouw van de nieuwe P+R Noorderhelling met daaronder een vestiging van de Gamma begin 2021, nabij het Feyenoordstadion! Op de bouwlocatie aan de Dwarsdijk werd toen preventief gemeten, en ook daar werd verhoogde methaanemissie gemeten die er nu dus voor zorgt dat de bouw vertraagd wordt. Aan de Dwarsdijk heeft een oude boorlocatie van de NAM gelegen die al jaren geleden is verwijderd, en daar moeten nu de nieuwe woningen komen te staan van de eerder genoemde buurtschappen!

De emissie van methaan in de buitenruimte is dusdanig dat dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. In de brief aan de raad laat Kurvers weten dat er geen bevoegd gezag is dan wel een wettelijk kader voor dergelijke methaanemissie. Desondanks ligt de woningbouwontwikkeling stil terwijl er woningen zijn gekocht en de risico’s voor de ontwikkelaar toenemen, laat verantwoordelijk wethouder Kurvers weten aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Wel onderzoekt de gemeente hoe het nu verder moet met de ontwikkeling van de realisatie en welke stappen er moeten genomen worden! Met deze stappen kan de ontwikkelaar zijn ontwerp aanpassen en maatregelen nemen om alsnog te gaan bouwen! De brief van de wethouder gaat ook in op de mogelijke gevolgen voor de ontwikkelaar en de kopers. De planning voor de oplevering van de bouw zal naar verwachting eind 2023 of begin 2024 zijn. Nadat de buitenruimte is aangelegd kunnen bewoners vervolgens in het 2e kwartaal van 2024 hun woning betrekken.

Bron: Brief B&W aan gemeenteraad bouw huizen aan de Dwarsdijk en Rijnmond