Beverwaard wil antwoorden en referendum over over besluit AZC

Gisteravond woonde ik de vergadering bij van de Gebiedscommissie van IJsselmonde, en hier is mijn verslag.

Donderdagavond woonde circa 200 mensen de vergadering bij van de Gebiedscommissie van IJsselmonde. Op de agenda stond het besluit van een AZC naast de Beverwaard genomen door het College van Rotterdam.

Nog steeds bestaat er weerstand tegen dit besluit, en dit werd niet onder stoelen of banken gestoken. Hoewel de emotie’s soms hoog opliepen was de sfeer minder grimmig dan de eerste keer toen de bewoners van de Beverwaard door burgemeester Aboutaleb werden ingelicht over het besluit van een AZC naast de Beverwaard.

Nu vroeg men uitleg aan de gebiedscommissie van IJsselmonde waarom zij als bewoners niet eerder over ingelicht waren. Nadat de voorzitter van de commissie het wordt nam een mondelinge toelichting gaf konden bewoners hun vragen stellen. Waarom moet het AZC nu juist naast hun wijk moet komen? We hebben hier al problemen genoeg, werd opgemerkt. De laatste jaren is er nauwelijks omgekeken naar onze wijk, en nu is er waarschijnlijk ineens geld voor het opknappen van het wijkgebouw. De problemen worden ineens afgekocht volgens een bewoner, refererend aan een artikel in het AD onlangs! Ook het grote aantal asielzoekers baart dan bij sommige zorgen, dit geeft een enorme belasting op de wijk, maar het mag duidelijk zijn dat men het AZC niet ziet zitten naast de wijk!

Daarna stuurde enkele bewoners aan op een wijkreferendum. Deze lijkt er ook te gaan komen, en zal als advies richting het College mee worden gestuurd met vragen van de gebiedscommissie en bewoners, en die waren er dus genoeg!

De rol als gebiedscommissie blijkt nu dus niet eenvoudig te zijn in dit soort vraagstukken. Een adviserende taak heeft zij, en daar zit het probleem ook voor deze commissie. Dit gegeven moest eerst uitgelegd worden naar de bewoners, want zij zijn wel het eerste aanspreekpunt voor de bewoners in IJsselmonde! In het 2e termijn waar de leden van de commissie wederom hun opmerkingen of vragen konden stellen was zichtbaar dat de verhouding in politieke zin van de leden op de proef werden gesteld.

Het moge duidelijk zijn dat er binnen de Gebiedscommissie onderling er geen eenduidig gedachte is hoe nu om te gaan met dit besluit. Zelfs leden van een een en dezelfde partij kwamen met verschillende meningen over de komst van het AZC naast de Beverwaard. Er hangt nu een twijfelende sfeer, gaan we links of rechtsaf?

De verwarring lijkt voor menig bewoner hiermee alleen maar groter te zijn geworden. De meeste commissieleden waren het er wel over eens gedurende dit onderwerp dat de Beverwaard niet de dupe mag worden met de komst van het AZC. Zij zullen de straat op moeten gaan in de Beverwaard de komende weken om in gesprek te gaan met de bewoners van deze wijk. Voor dat men dat gaan doen is het de vraag of zij met een eensgezind verhaal komen naar de bewoners van de Beverwaard? Daar zijn de bewoners wel bij gebaat!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.