Afscheid van Sint Clara Ziekenhuis in IJsselmonde

Laatste resranten opbouw Sint Clara Ziekenhuis

Vandaag werden een van de laatste betonnen delen van het Clara Ziekenhuis aan de Olympiaweg gesloopt! Daar is de klus dan nog niet mee geklaart. De kelder moet dan ook nog gesloopt worden, en als alles volgens plan verloopt zit het karwei voor de sloper eind februari erop nadat alle puin is opgeruimd!

Dag en nacht is er de laatste dagen gewerkt om de laatste restanten van het bovenste gedeelte af te breken. Het werd dus nog een haastklus, omdat het ziekenhuis pal aan het sportcomplex  Varkenoord ligt en de amateurwedstrijden weer op het punt staan van beginnen. Werknemers van het sloopbedrijf waren vandaag bezig om de aangrenzende voetbalvelden schoon te maken en te ontdoen van allerlei puin.

Sinds men de sloophamer erin heeft gezet eind november kwamen er steeds meer IJsselmondenaren afscheid nemen van het gebouw, kijkend naar die grote knijper die een stukje van hun herinnering aan het gebouw op Zuid wegkneep, dierbare herinneringen. Eigenlijk was het een lief en leed gebouw voor de eerste generatie IJsselmondenaren die er in de jaren “60 kwamen wonen!

De Sint Clara Ziekenhuis, in de volksmond Clara, werd in 1969 in gebruik genomen, was van oorsprong een katholiek ziekenhuis en werd opgericht op initiatief van het Sint Franciscus Gasthuis. Voordat het gebouw in gebruik genomen werkte men vanuit houten gebouwen, eerst speciaal gericht op een kraamvrouwenkliniek, dat was in 1949 met 20 bedden! Later werden er dat 150.

Met de groei van de nieuwe wijken op Zuid waaronder Lombardijen en GrootIJsselmonde groeide ook het ziekenhuis, uitbreiding was dus noodzakelijk waardoor in 1965 de eerste paal de grond in ging voor de nieuwbouw. Het gebouw telde 13 verdiepingen met circa 600 bedden!

In 2000 fuseerde het samen met het Zuiderziekenhuis onder de naam Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, en deze stond ook op de zuidoever in Vreewijk. In 2006 start men met de bouw van een nieuw ziekenhuis in IJsselmonde naast het NS treinstation Lombardijen, halverwege de bouw, in 2008, kreeg het de nieuwe naam ‘Maasstad Ziekenhuis’ die in 2011 in gebruik wordt genomen. De twee ziekenhuizen kwamen hier fysiek tezamen!

Laatste stuk opbouw wordt gesloopt

De sloop van het ziekenhuis aan de Olympiaweg is dus nu een feit, de laatste dagen, uren, en minuten verdween zij uit zicht. Wat blijft is een gat aan de horizon die straks weer opgevuld wordt door de nieuwe accommodatie van de Feyenoord Academy.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.