Aanleg waterberging Hart van Reijeroord een natuurparel in wording?

Onder de naam het ‘Hart van Reijeroord’ wordt er sinds halverwege van december vorig jaar gewerkt aan een waterberging in de wijk Reijeroord. De kleine saaie graskavels die onderbroken werden door voetpaden moesten plaats maken voor een waterbergingsplan gelegen tussen de Bredenoord, Zevenbergsdijkje, de Nieuwenoord, en de Kouwenoord. De opdrachtegevers zijn Gemeente Rotterdam en het Waterschap Hollandse Delta. Reden: droge voeten en meer biodiversiteit! En gaat dat lukken?

De start was aan het Zevenbergsdijkje en zal eindigen bij de Kouwenoord. Als die waterberging klaar is dan zal het december 2023 zijn!

Het water wordt dus geborgen in de vele waterpartijen die zijn aangebracht en verbonden met elkaar. Die bestaan uit glooiende oevers aan de ene zijde en aan de andere zijde heeft men beschoeïng aangebracht. Sinds de start van de aanleg is er nu al een groot gedeelte klaar tussen het Zevenbergsdijkje en de Vegelingsoord, daar ontstaat nu nieuwe natuur of ook wel de beooogde biodiversiteit. En die ontwikkeld daar zich al heel snel!

Gans-achtige soorten waaronder de Nijl en Witte gans zwemmen daar nu al. Plantengroei al dan niet aangebracht langs de waterberging geven kleur. Meerdere drijvende houten palen voor de kikkers in het aankomende voorjaar? Een jonge witvis zwemt daar ook al.

Er moesten helaas hier en daar dan ook wel een paar bomen sneuvelen om dit allemaal te realiseren, maar het natuurpodium is dan wel weer voorzien met zitplaatsen die uit gekapte bomen bestaat. Geen strakke bankjes meer uit de fabriek, maar gewoon de producten uit de natuur! En die liggen er op meerdere plaatsen door dit park heen! De aanwezige voorzieningen voor de jeugd blijft ook gehandhaafd, en we zien ook nieuwe (kleine) bruggen over de waterberging liggen.

Die delen die nu zo goed als klaar zijn, is ingezaaid met graszaad en zal zeker nog dit jaar voor een groen tapijt gaan zorgen. Kortom het ‘Hart van Reijeroord’ is zeker de moeite waard om in het voorjaar van 2024 een bezoek te brengen voor een wandeling. Het is een natuurparel in wording!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 386A2806-1.jpg

https://rads.rotterdam.nl/

Foto’s Beverwaardigheden.nl