Buitenruimteproject aan de Veranda afgerond met onthulling Beversculpturen

GC Lid M. Verhoef (l) en A. Klijnsmit onthullen Beversculptuur

Met de onthulling van twee Beverbeelden, voor de bioscoop aan het Cor Kieboomplein in IJsselmonde, is vanmiddag een feestelijk afsluiting gegeven aan de vergroening en verbetering van de buitenruimte aan de vrij jonge wijk de Veranda in IJsselmonde!

De laatste jaren is er door de gemeente, bewoners van de Veranda en ondernemers, waaronder Pathé en de KFC, hard gewerkt om de buitenruimte te veraangenamen en te verbeteren.

Het resultaat mag er zijn! Men moet dan denken aan grote plantvakken, meer parkeergelegenheid voor (brom)fietsers in het uitgaansgebied die enorm booming is de laatste jaren! Er is ook bijvoorbeeld gekozen om de Puck van Heelstraat anders in te richten, namelijk een stuk smaller dit geeft een rustiger verkeersbeeld.

De verbeteringen zijn in der loop der tijd in fases uitgevoerd. Nu het klaar is was vanmiddag het moment om dit feestelijk af te sluiten met de onthullingen van twee houten sculpturen in de vorm van Bevers.

De Beverbeelden die ook mede door gebiedscommissielid dhr. M. Verhoef werden onthuld hebben voor IJsselmonde veel betekenis qua geschiedenis. Hij, betrokken bij het Streekarchief van IJsselmonde, wist over het ontstaan van de Bever in het wapen van IJsselmonde het e.e.a. te vertellen. Niet alleen was IJsselmonde in een ver verleden het leefgebied van dit knaagdier, maar bestond er ook nog een familie van Beveren die IJsselmonde in het bezit had, en waar het wapen uit voortgekomen is. Latere bouwwerken herinneren ons aan die naam zoals ooit de Klimmende Bever, of de Cornelis van Beverenbrug (gelegen over de A16), of de wijk Beverwaard! Stuk voor stuk herinneringen aan die perioden. Helaas raakte het wapen door bestuurlijke verandering van Rotterdam een aantal jaren geleden op de achtergrond. 

Met de onthulling van de beelden, gemaakt door Anton Kleinsmit, is vanmiddag het verleden herenigd met de toekomst. De buitenruimte heeft een metamorfose ondergaan, en de identiteit van IJsselmonde is met de twee Bevers een stukje in ere hersteld!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.