Wie redt 60 jaar historische ophaalbrug over het Zuiddiepje van ondergang?

 

Ophaalbrug over het Zuiddiepje

Ze is ouder dan de van Brienenoordbrug, de Willemsbrug, en de Erasmusbrug. We hebben het hier over de ophaalbrug over het Zuiddiepje die toegang verschaft tot het eiland van Brienenoord. Ze moet wijken voor een nieuwe ophaalbrug op een ander deel van het eiland.

Dit in verband met de grootschalige vernieuwing van het stukje natuur op Rotterdam Zuid-Oost, dit komend -en volgend voorjaar in 2021! Op de plaats waar nu de ophaalbrug ligt komt een nieuwe loopbrug terug, maar daar kan de binnenvaart geen gebruik meer van maken. Dat maakt de oude dame dus overbodig?

Al zes decennia gaf de oude ophaalbrug de bezoekers toegang naar het eiland die de dagelijkse beslommeringen en de drukte van de stad even wilde ontvluchten. Een (natuur)wandeling op het eiland geeft de burger altijd weer moed als men een uurtje over het eiland was gelopen!?

Nu is de ophaalbrug oud en versleten zegt de gemeente Rotterdam, en was dus aan vervanging toe. Nu blijkt dat zij overbodig is in de nieuwe plannen en afgevoerd wordt nadat de nieuwe is aangelegd! Hup gelijk naar de sloop? Men heeft er kennelijk er dus niet overnagedacht wat deze brug heeft betekent en welke historisch waarde hier aan gehecht wordt door de vele dagelijkse bezoekers van het eiland. Zou de brug elders een mooi plekje hebben gekregen op het eiland dan zullen vele bezoekers dit gewaardeerd hebben?

Helaas is er niemand die nu zegt ik leg mij hier niet bij neer en vindt dat de brug elders geplaatst moet worden i.v.m. historische waarde. Dit bericht is dus eigenlijk een noodkreet!!

De gebiedscommissie van IJsselmonde misschien, kunnen zij nog wat betekenen? Zij waren wel op de hoogte van de plannen van vernieuwing van het eiland, maar of zij op de hoogte was dat de ophaalbrug over het Zuiddiepje ten prooi zou vallen aan de snijbranders is nog maar de vraag?

Men is nu ingelicht over de plannen om de brug voorgoed te laten verdwijnen, maar of de gebiedscommissie nog actie gaat ondernemen is nog maar de vraag? De tijd dringt en het is vijf vóór twaalf om de oude historische ophaalbrug over het Zuiddiepje nog van haar ondergang te redden!

Er valt nog wel te vermelden dat de aanwezige lieren op het eiland wel behouden blijven. Deze dedens dienst tijdens de bouw van de metrotunneldelen in het bouwdok, maar dat lijkt een schrale troost!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.