Bezoekers Brienenoordeiland schrikken bij aanzien van kaalslag op hún eiland

Kaalslag op deel Eiland van Brienenoord

Bezoekers van dat eiland delen de laatste dagen veelvuldig foto’s op het facebook “Vrienden van het eiland van Brienenoord” over de kaalslag die er nu plaatsvindt op hún zo geliefde eiland op Rotterdam Zuid-Oost!

Het animatiefilmpje die kort geleden online kwam op dit facebook – uitgegeven door de gemeente Rotterdam –  heeft louter alleen maar negatieve reactie’s opgeleverd door de fervente bezoeker(s) van het eiland! Het eiland krijgt een te parkachtig karakter!

“De charme van het eiland was nu juist de ruige natuur: niet aangelegd of keurig gesnoeid”. 

“Heel jammer! Uniek stukje natuur zoals het nu is. Heeft juist z’n charme geen aangelegd voetpad maar lekker door de modder banjeren, bramen plukken koeien zoeken. In omgevallen bomen klimmen. Kikkerdril vangen uit het vennetje. Komen er graag! Maar dit…ziet er mooi uit hoor maar is niet zoals het ooit bedoeld is. Waar gaan die koeien straks komen die kunnen daar helemaal niet lopen?? Eeuwig zonde…”

“Als ik het filmpje bekijk blijft er van de charme van het eiland weinig over en wordt het een klinisch aangelegd park. Blijft de huidige bebossing met de gevallen bomen intact? Voor ons en onze kleinkinderen een van de aantrekkelijke aspecten van het eiland. De oude fruitbomen als overblijfsel van de heerlijkheid. Volgens mij net zo uniek als een getijde gebied”.

Je kunt in ieder geval vaststellen dat die fruitbomen het niet overleefd hebben de afgelopen dagen. Aan de zijde van het Zuiddiepje  van het eiland verdwijnen zo goed als alle bomen, enkele exemplaren passen nog in de nieuwe plannen waar een glooiende oever voor in de plaats terug komt, meer ruimte voor de getijde die andere diersoorten aan moet gaan trekken!

Een bezoeker met drie honden loopt woensdagochtend het eiland op. Hij komt hier regelmatig als kleine jongen al vertelde hij. Hij woont in Vreewijk en zoekt, ondanks de geluiden rondom het eiland van de industrie en de Van Brienenoordbrug, toch een stukje rust op door de natuur die hier aanwezig is. De bomen, vogels, de hooglanders (nu voorlopig afwezig) en de rivier de Nieuwe Maas. De man is aangedaan, en zei toen hij voor het eerst die kale vlakte zonder bomen zag dat hij even heeft staan huilen.

Inmiddels loopt hij met zijn honden verder tussen het geluid van een motorzaag en een shovel, die de bomen één voor één laten sneuvelen. Een hoop gerkraak en daarna een doffe klap, daar ligt er weer één! Het rauwe karakter op een deel van het eiland vervaagt in rap tempo. De eerlijkheid gebied te zeggen dat hier een uniek stukje natuur in deze vorm voorgoed verloren is gegaan door de aanleg van een park?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.